Sunday, November 01, 2009

Kitap Tanıtımı: 5 Kasım Perşembe, 18:00

Support Structures ["Destek Yapıları"]
Yazar / Editör : Céline Condorelli
Sternberg Press, Berlin/New York
5 Kasım Perşembe, 18:00
Bilsar Binası,
 Mesrutiyet Caddesi 90 Beyoğlu

Kitapta; Platform’un, 2008-2009 yılları arasında İstanbul Misafirleri Programı’na davet ettiği Mimar ve Sanatçı Celine Condorelli’nin yürüttüğü “Destek Üzerine” araştırma programı dahilinde, Wouter Davidts, Andrea Phillips, Jan Verwoert, James Langdon ve Gavin Wade ile yaptığı konuşmaların metinleri ve Céline Condorelli, Mark Cousins, Jaime Stapleton, Bart de Baere, Eyal Weizman & Rony Brauman, Jean-Claude Lebensztejn’in yazıları yer alıyor. Buna ek olarak Michael Asher, Artist Placement Group, Can Altay, Conrad Atkinson, Adam Broomberg & Oliver Chanarin, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Filippo Brunelleschi, Banu Cennetoğlu, Christopher D’Arcangelo, Martin Beck, Cevdet Erek, Flatpack 001 (Mark ve Stephen Beasley) Andrea Fraser, Buckminster Fuller, Ryan Gander, Ella Gibbs, Gareth Jones, Frederick Kiesler, Lucy Kimbell, James Langdon, El Lissitzky, Gordon Matta-Clark, Enzo Mari, Antoni Muntadas, Peter Nadin, ‘The offices of Peter Fend, Coleen Fitzgibbon, Jenny Holzer, Peter Nadin, Richard Prince & Robin Winters', Radim Pesko, Lilly Reich, Jane Rendell, Support Structure, Rirkrit Tiravanija, Kurt Vonnegut, Lawrence Weiner, Christopher Williams ve Carey Young gibi sanatçı ve yazarların işleri de kitapta yer almakta.

Condorelli'ye göre; Support Structures, ayakta tutan, sağlamlaştıran, dayanak sağlayan, taşıyan üzerine odaklanan bir kılavuz niteliğini taşıyor. Support Structures, yüreklendiren, rahatlatan, onaylayan, teselli eden, ihtimam gösteren ve hayatın gereklilikleri üzerine odaklanan bir kılavuzdur. Bir fikri destekleyen, savunan, tercüman olan, sağlamlaştıran, tarafını tutan, ardında duran, altına destek koyan, çerçeveleyen, sunan, besleyen ve güçlendiren, kısaca destek olan şeyleri anlatıyor. Kitap; dünyayı anlamak ve biçimlemek için gayet can alıcı ama bir o kadar da ihmal edilen -geleneksel anlamda önemsiz, kendi içinde değeri olmayan, arkadan gelen bir faaliyet olarak algılanan- destek olgusuna dikkat çekiyor. Céline Condorelli ve Gavin Wade’in uzun süredir üzerinde çalıştıkları projenin sonucunda hazırlanan Support Structures, bu konu üzerine eksik kalmış bir bibliyografyayı, teorik ve yazınsal altyapıyı oluşturuyor.

Support Structures” araştırma programı kapsamında üretilen metinler ve tartışmalar; Garanti Galeri ve Platform’un nasıl bir kuruma dönüşeceği üzerine yapılan tartışmalarla eşzamanlı yürütüldü. Proje sırasında, yeni kurumda gerçekleştirilmesi düşünülen serginin kavramsal ve küratöryel çerçevesi de şekillendirildi. GG ve PG, “destek” fikrini tartışmanın, sanatsal, mimari ve kültürel pratikler için olduğu kadar, bu kurumların değişen vizyonları ve önümüzdeki dönemlerde yapacakları uygulamalar açısından temel bir gereklilik olduğuna inanıp, Condorelli’nin araştırmalarını bu bakımdan ele aldı.

Support Structures programı, British Council tarafından kısmen desteklendi ve ek katkı Goethe Institute Istanbul tarafından sağlandı.

Celine Condorelli
Londra’da yaşayan Celine Condorelli, London Metropolitan University’de ders veriyor. Eastside Projects Birmingham’da mimar ve küratör olarak çalışan Condorelli, aynı zamanda Goldsmith Üniversitesi’nin mimarlık bölümünde doktora eğitimini sürdürüyor.

Kitabın sunumu önümüzdeki haftalarda Storefront for Art and Architecture, New York; Townhouse Gallery, Kahire ve Serpentine Gallery, Londra'da tekrarlanacaktır.

Support Structures, Platform Garanti, Henry Moore Foundation, Arts Council England, Essex University Gallery, Londra Metropolitan University, ve Eastside Projects, Birmingham desteğiyle gerçekleştirilmiştir.

Support Structures
Céline Condorelli ve Gavin Wade, James Langdon
Ekim 2009, İngilizce, 438 sayfa
ISBN 978-1-933128-45-0
Sternberg Press

No comments: