4 Nisan Cumartesi, 14.00
Garanti Galeri ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi / 5. Kat
Garanti Han 115A, İstiklal Caddesi
Adrian Paci, kişisel deneyimlerini yeniden yaratırken, belgesel nitelikli düz bir sunumdan ziyade geleneksel hikaye anlatım yöntemlerini kullanıyor. Kendi düğününde çekilen video görüntülerini tabloya dönüştürebiliyor (Düğün / The Wedding, 2003), ailesinin Arnavutluk’tan İtalya’ya göç hikayesini kızının anlatımıyla masalsı bir ifadeyle kayda geçirebiliyor (Arnavut Masalları / Albanian Stories, 1997).
Adrian Paci, WHW'nin düzenlediği Yamuk Bakmak / Looking Awry (apexart, 2003); Balkanların Geçitlerinde / In the Gorges of the Balkans (Kunsthalle Fridericianum, Kassel, Germany, 2003); New Video, New Europe, (Tate Modern, London, 2004); Biennial of Sevilla, (2004) gibi birçok sergiye katıldı. Moderna Museet, Stockholm; Contemporary Arts Museum Houston; PS1/Museum of Modern Art, New York; Museum Am Ostwall, Dortmund'da kişisel sergiler açtı.
4 Nisan’dan itibaren Outlet//İhraç Fazlası Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilecek “Kişilik Krizi” adlı sergide, sanatçının 2007 tarihli Centro di Permanenza Temporanea adlı fotoğraf ve video işi izlenebilir. Sergide, savaş, yoksulluk ve eşitsizliğin tetiklediği koşullarda göç, sürgün ve bekleyiş döngüsünü düşündüren Centro di Permanenza Temporanea, aprondaki bir dizi insanın uçağa binmek üzere merdivenlerden çıkmaları ve aslında var olmayan bir uçağı beklemeleri konu alınıyor. Uzaktan, uçakların iniş ve kalış sesleri duyulmakta ancak bekleyenlerin durumunda bir değişiklik olmamaktadır. Yapıtın adı, İtalya'daki kaçak göçmenlerin bekletildiği kamplara gönderme yapıyor.
1969’da Arnavutluk’ta doğan Adrian Paci, Arnavutluk Sanat Akademisi’nde öğrenim gördükten sonra 1990’ların ortasında ailesiyle İtalya’ya göç etmek zorunda kaldı. Doğduğu topraklarla bağını sürdüren sanatçı, göç, yoksulluk ve köksüzlük deneyimlerinden yola çıkarak bir dizi son derece güçlü eser üretiyor.
Konuşma, İngilizce yapılacak.
Friday, April 03, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment