Saturday, March 21, 2009

Gijs van Oenen: Mimarlık, Güvenlik ve İnterpasivite

"Disiplinlerötesi" Konferans Dizisi - 10:

2 Nisan, Peşembe, 17:30
İTÜ Mimarlık Fakültesi (Taşkışla-Taksim) Salon 109

Garanti Galeri-Platform Garanti'nin ortaklaşa düzenlediği "Disiplinlerötesi" konferans dizisi Gijs van Oenen ile devam ediyor. İTÜ Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle 2 Nisan Perşembe günü saat 17:30’da gerçekleştirilecek konferansın başlığı Mimarlık, Güvenlik ve İnterpasivite.

Güvenlik, günümüz toplumlarının en önemli kaygılarından biri. Gijs van Oenen bizim için bu kaygının adeta bir takıntı haline nasıl ve neden geldiğini anlatıyor. 1980’lere kadar güvenlik görece daha az dert edilirdi. Ancak topluma yönelik dış tehditler, özellikle de nükleer santralların oluşturduğu tehlike, güvenlik konusunu gündeme taşıdı. 1980’lerin ortasında ise ‘risk toplumu’nun ortaya çıkışıyla güvenlik, hızla toplumsal ve politik bir anahtar kavrama dönüştü. Bu dönüşüm, suç korkusu ve özellikle ekonomik, toplumsal ve teknolojik ‘riskler’in farkındalığındaki artışa bağlıydı. Toplumun artık ‘kontrol’ edilmesi gerekiyordu. Ne var ki katı devlet kontrolü, özgürlükçü yurttaşlık, demokratik katılım ve interaktif politikalar gibi güncel kavramlarla pek de örtüşmüyor. Güvenliğin arttırılmasına yönelik arzunun tetiklediği savunmacı önlemler yeterli bir yurttaşlık yapısının zayıflığına işaret ediyor. Bu çelişki, yurttaşlık yapısı ve politikada interaktiviteden interpasiviteye olan geçişle açıklanabilir. Özgürlükçü yurttaşlık yapısının gerektirdiği sorumlulukların altında ezilen insanlar, bir kısım sorumluluklarını, dışarıdaki kurumların düzenleme ve tasarım hizmetlerinden yararlanarak karşılama eğilimindeler. Politik ve yasal müdahalelerin yanı sıra toplumsal normları aştığımız her an, fiziksel ya da elektronik olarak bizi yönlendiren veya kısıtlayan yeni tip çevresel tasarımlar aracılığıyla gözetim ve denetime maruz kalıyoruz. İşte bu, ‘kontrol toplumunun’ yeni biçimi olacak.

Gijs van Oenen Hollanda, Rotterdam Erasmus Üniversitesi, Felsefe Bölümü’nde pratik felsefe dersleri veriyor. Amsterdam Üniversitesi’nde siyasal bilgiler eğitimi ve 1994 yılında hukuk felsefesi doktorası aldı. Erasmus Üniversitesi’nin yanı sıra Amsterdam Üniversitesi, Leiden Webster Üniversitesi ve Rotterdam Mimarlık ve Kentsel Tasarım Akademisi’yle de çalışmalar yaptı. 1959 yılında doğumlu Oenen Hollanda Bilimsel Araştırma Örgütü (NWO) tarafından desteklenen Interpassive metal fatigue isimli araştırma programının yürütücüsüdür.

Konferans İngilizce’dir, simultane çeviri vardır.

Gijs van Oenen Konferansı Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu tarafından desteklenmektedir.

No comments: