Saturday, February 28, 2009

Korudaki Robotlar
: 
Peter Cook

"Disiplinlerötesi" Konferans Dizisi - 9

7 Mart, Cumartesi, 14:00


garajistanbul

Tomtom Mahallesi, Yeni Çarşı Caddesi,

Kaymakam Reşat Bey Sokağı, No:11a Galatasaray


Garanti Galeri ve Platform Garanti'nin ortaklaşa düzenlediği "Disiplinlerötesi" konferans dizisi Peter Cook ile devam ediyor. garajistanbul işbirliğiyle 7 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek konferansın başlığı “Korudaki Robotlar”.

Konferans, Sir Peter Cook’un son çalışmalarında tartıştığı melezleşme, metamorfoz ve muğlaklık gibi kavramları dinamik unsurlar olarak gündeme getirecek. Tıpkı mimari imgelemeyi yeniden tanımlayarak robotlar ile eriyen mekansal elemanlar arasında uzanan akıl almaz bir bitki örtüsünün başkalaşmasıyla oluşan mekanların tasarlandığı “Comfo-Veg Club” projesinde olduğu gibi. Bu proje, aynı zamanda mimarlığın dijital teknoloji ile mutlak, belirli geometrik elemanlarla uzlaşan çalışmalarının yerine, daha organik, amorf ve muğlak şekillerde kesişebileceğini hatırlatıyor. Benzer şekilde, Cook’un “yaratık” olarak nitelendirdiği Graz’daki Kunsthaus projesi mimari duyuları şoke ederek uyarıyor ve uyandırıyor. Cook’un Londra’daki stüdyosu CRAB ile birlikte gerçekleştirdiği son projesi olan ve önümüzdeki yıl yapımına başlanması planlanan “Viyana Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Merkez İdare Binası” ise kaygan ve hareketli mekanların yüzen zeminlerinin heyecan verici dinamizmini akıllara getiriyor.

Sir Peter Cook (RA, AADipl, RIBA, BDA, FRCA, FRSA, ARB), mimar, eğitimci, deneyci, akademisyen ve mimarlık teorisyenidir. 2007 yılında mimarlığa yapmış olduğu katkılardan dolayı İngiltere Kraliçesi tarafından kendisine şövalyelik unvanı verildi. 2004 yılında Archigram grubunun kurucusu olarak Mimarlık Altın Madalyası ile ödüllendirildi. Cook, Bournemouth Sanat Akademisi’nde (1953–58) ve Architectural Association’da (1958–60) mimarlık eğitimi aldı. Peter Cook 1964 ve 1990 yılları arasında Architectural Association’da proje yürütücülüğü yaptı ve dersler verdi; 1990 ile 2006 yılları arasında UCL Bartlett Mimarlık Okulu’nda bölüm başkanlığı yaptı. 2004 yılından beri Viyana’daki mimarlık okullarının değerlendirme komitesi başkanıdır. Royal Academy of Arts’tan profesörlük, University College London’dan emekli profesörlük ve Frankfurt Hochschule (Staedelschule)’den onursal profesörlük unvanları aldı. Mimarlığa olan katkıları kraliyet ödülü almış bir akademisyenlikten, Royal College of Art bilimsel akademisyen üyeliğine kadar uzanmaktadır. Prof. Cook sekiz kitap yayınladı ve UIA tarafından verilen Jean Tschumi madalyası, RIBA tarafından verilen Annie Spink eğitim madalyası gibi birçok uluslararası ödül aldı. 1963–1975 yılları arasında ARCHIGRAM grubu, 1976–1998 yılları arasında Prof. Christine Hawley, 1998–2004 yılları arasında Prof. Colin Fournier ile birlikte çalıştı. 2004 yılından beri Londra’daki CRAB mimarlık bürosunun yöneticisidir. Uluslararası yarışmalarda ödüller aldı. Son projeleri arasında Graz’daki “Kunsthaus”, Verbana’daki tiyatro projesi ve “Viyana Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Merkez İdare Binası” projesi yer almaktadır.

Konferans İngilizce’dir, simultane çeviri vardır.

Peter Cook Konferansı British Council tarafından desteklenmektedir.

No comments: