loosing.ctrl
Platform, 10-12 Haziran 2004 tarihlerinde eşzamanlı olarak İstanbul'daki 4 ayrı mekanda gerçekleştirilecek ve kontrol mekanizmalarının yarattığı etki ve tepkileri birden çok aşamada işlemeyi hedefleyen loosing.ctrl projesinde yer alıyor. The Israeli Center for Digital Art ve NOMAD'ın ortak çalışmasıyla geliştirilen proje kapsamında Platform, The Israeli Center for Digital Art'ın yöneticisi Galit Eilat'ın projeyle ilgili konuşmasına ve İsrailli sanatçıların işlerinin video gösterimine ev sahipliği yapacak.
11 Haziran Cuma günü saat 19:00'da başlayacak konuşmasında Eilat, son iki yıldır The Israeli Center for Digital Art'ta yer alan "Hilchot Shechenim" sergi serisine odaklanacak. 12 Haziran Cumartesi günü Platform'da yapılacak video gösterimi ise Eilat'ın giriş konuşmasıyla saat 14:00'de başlayacak ve 17:00'ye kadar devam edecek. Ruti Sela, Yael Bartana, Nurit Sharet, Chen Sheinberg ve Zohar Kfir gibi İsrailli sanatçıların işlerinden bir seçki sunulacak.
Belçikalı ve Türkiyeli Sanatçılar Platform'da Buluşuyor
Platform, 10-12 Haziran 2004 tarihleri arasında Belçikalı ve Türkiyeli sanatçıları buluşturacak bir dizi etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Brükselli sanatçılar ile bağımsız organizasyonların kentsel projelerini sunacağı program, Platform galeride 12 Haziran tarihine kadar izlenebilecek olan ve küratörlüğünü Cis Bierinckx ve Hans Martens'in yaptığı "Dip Akıntısı" sergisi bağlamında gerçekleştirilecek.
10 Haziran Perşembe günü saat 19:00'da, Belçikalı sanatçı ve inisiyatiflerin hazırladığı projelerin sunumu gerçekleştirilecek. 2 saat sürecek halka açık sunumun ardından, ses kayıtları ile video ve slayt gösterimine geçilecek. 11-12 Haziran tarihlerinde sanatçı ve gruplar atölye çalışması/yuvarlak masa toplantısında bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacak, kent bağlamında uyguladıkları stratejileri paylaşacak, İstanbul'daki projeleri ve sanatçıların atölyelerini ziyaret edecek. Belçikalı sanatçıların videoları, sunumdan sonra Platform'da ziyaretçilerin erişimine açık tutulacak.
Loosing.ctrl hakkında...
Proje, İstanbul İsrail Konsolosluğu, Israel National Lottery Council for the Arts, Apartman Projesi, Trendsetter, Roll, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Arçelik'in katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Loosing.ctrl projesi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'ndeki konuşma ve gösterimlerin yanı sıra, Babylon 'da yapılacak işitsel sanat performansları ve video art serisi, Apartman Projesi ve NOMAD İstasyon 02'de gerçekleştirilecek yan etkinlikleri içeriyor. Proje; kontrolü kontrollü biçimde kaybetme deneyimini, sistemin içerisinde olası duraksamalara hatta zoraki müdahalelere yol açarak yaşatmayı amaçlıyor. 2004-2005 yıllarında farklı coğrafyalarda şekillenecek proje, üretim metodları üzerinden katılımcıların seçimi, giderek kemikleşen gündelik düzenin "güç düğümleri" olan "kontrol edilemez parçaların" etkilerini sorguluyor.
The Israeli Center for Digital Art (DAL) (Holon): Çağdaş sanata farklı bir perspektiften bakarak, teknolojinin kültür üzerindeki etkilerini açımlamayı amaçlayan bir sanat merkezi. Galeride, üç ayda bir, İsrailli ve uluslararası sanatçılar, gruplar ve küratörlerle; dijital medya sanatı, video sanatı, internet sanatı ve işitsel sanat alanlarında sergiler ve projeler geliştiriliyor. DAL ayrıca, haftalık atölye çalışmaları, paneller ve konuşmalar düzenleyip, sanatçılara stüdyo, teknik donanım ve video kurgu setleri gibi olanaklar sağlıyor.
NOMAD (İstanbul): 2002 yılında kurulan bağımsız bir oluşum. Amacı farklı disiplinler üzerinden dijital sanat alanında gelişen deneysel oluşumları incelemek ve bu alanda yeni kalıplar üretmek. Disiplinlerarası doğası gereği, sanatçılar, tasarımcılar, küratörler, mimarlar ve mühendislerden oluşan bir çekirdek kadroya sahip NOMAD, çeşitli düzlemlerde ve farklı coğrafyalarda sanatçılar için teknik ve teorik altyapı sağlıyor.
Belçikalı ve Türkiyeli Sanatçıların buluşması hakkında.
Buluşmaya, Belçika'dan Els Dievort'un temsil ettiği sanatçı organizasyonu Firefly (ateşböceği), koordinatörlüğünü Axel Claes'in yürüttüğü sanatçı inisyatifi Plus Tot Te Laat, koordinatörlüğünü Anne Van Wichelen'in yaptığı Brüksel'in sözel tarih projesi BBOT-BNA, aktivistlerin buluşma platformu NOVA sineması, sosyolog-sanatçı Benoit Eugène ve Brüksel Serbest Üniversitesi'nin "şehir, kültür ve toplum" bölümü Cosmopolis katılıyor. Türkiye'den ise İstanbul kökenli sanatçı inisiyatifi Oda Projesi sanatçıları Özge Açıkol, Güneş Savaş, Seçil Yersel; İzmir'den K2 galeriyi temsilen Borga Kantürk ve Elmas Deniz; Diyarbakır Sanat Merkezi adına sanatçı Şener Özmen ve ayrıca sanatçı Gülsün Karamustafa katılımcı olarak projede yer alıyor.
Konferans:
Galit Eilat
11 Haziran 2004, saat:19:00
Video Gösterimi:
12 Haziran 2004, saat:14:00-17:00
Sunum ve Atölye Çalışması:
Belçikalı ve Türkiyeli Sanatçılar Platform'da Buluşuyor
10-12 Haziran 2004