Wednesday, June 23, 2004

Sergi: Vur Kaç

23 Haziran- 24 Temmuz 2004

Platform, Vur ve Kaç adını taşıyan ve sanat müdahalelerinden oluşan bir performans programına ev sahipliği yaptı. Küratörlüğünü Thomas Peutz ve Una Henry'nin, yapım sorumluluğunu Platform ve SMART Project Space'in üstlendiği program, 23 Haziran'da başladı ve 4 hafta sürdü.

Vur ve Kaç, İstanbul'un, Avrupa ile Asya arasındaki köprü konumuna benzer şekilde, kültürel farklılıkları birbirine bağlayan bir yapı oluşturmasına odaklı diyalog başlatmayı amaçlıyordu. Katılan sanatçılar, program boyunca yalnız Platform'da değil, başka mekanlarda ve İstanbul sokaklarında da konferans ve performanslar gerçekleştirdiler.

Tartışma başlatmak üzere düşünmek için yoğun dürtüler sunan kısa ve öz anlardan oluşan Vur ve Kaç için, İngiliz sanatçı Dan Shipsides Platform'a bir giriş daha inşa etti. İsteyen ziyaretçi, galeriye farklı eğimdeki rampaya tırmanarak girebiliyordu. Galeriye adım attıktan sonra ise Debora Warner'ın eserlerinin aralıksız devam eden sesi mekanı doldurdu. 1 Temmuz Perşembe günü saat 19:00'da gerçekleştiren performansta ise, Mustafa Kaplan, Naz Erayda ve Nadi Güler düzenli buluşmalarında yaptıkları sohbetlerdeki çatışmaları sözel boyuttan fiziksel boyuta taşımayı denedi. Üçlü, performansta, "insanın yerini bulması/bulamaması", "sürekli yer değiştirmek" ve "gitmeyi ertelemek" gibi kavramlar üzerine düşündü. En ilgi çekici performanslardan birini de Fabienne Audeoud sundu. Sanatçı, "You can't uplift the poor by telling them to be rich" (fakirleri, zengin olmalarını söyleyerek sevindiremezsiniz) adlı 20 dakikalık ses performansını, yalnız başına oturup, büyük bir keder içinde yas tutuyormuşçasına sesi çıkmayıncaya kadar gerçekleştirdi.

Joanne Tatham ve Tom O'Sullivan'ın, Darphane-i Amire binasında gerçekleştirdikler "The Mirror and the Masque" (Ayna ve Maske) adlı dia gösterimi ve ses enstalasyonu; Alicia Framis'in Anti-Dog performansı ve video gösterimi; Yvonne Dröge Wendel'in şehirde siyah bir topu yuvarlayarak gerçekleştirdiği "The Black Ball" (Siyah Top) isimli performansı İstanbul sokaklarında ve diğer mekanlarda gerçekleştirilen etkinlikler arasında yer aldı.

Araştırma yapmak üzere İstanbul Misafirleri Programı'nda bulunan küratörler Katarina Stenbeck ve Lesley Young'ın düzenledikleri Açık Davet isimli etkinlik programı da sergi kapsamında yer aldı. İşleri, neler yaptıkları, kim oldukları, ne düşündükleriyle ilgili sunum yapmak üzere bir sohbet ortamına davet edilen sanatçılar,

7-29 Temmuz tarihleri arasında Platform'da ve şehrin farklı mekanlarında yer aldılar. Katılımcılar arasında Lennart Alves, Pavel Büchler, Nilsmagnus Sköld, Karlotta Blöndal, Annette Krauss ve Lili Scholtes da bulunuyordu.

Sergi kapsamında gerçekleştirilecek video gösterimleri, performanslar ve konferanslar SMART Project Space web sitesinde canlı olarak da yayınlandı

www.smartprojectspace.net

Sanatçılar:
Dave Allen | Gustavo Artigas | Fabienne Audeoud | Mark Bain | James Beckett | Marc Bijl Naz Erayda, Nadi Güler & Mustafa Kaplan | Alicia Framis | Funky Projects | Begoña Muñoz | Dan Shipsides | Joanne Tatham & Tom O'Sullivan | Debora Warner | Yvonne Dröge Wendel