Saturday, November 01, 2003

Platform, Institution 2'ye davet edildi.


Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi , Avrupa'nın 9 güncel sanat merkeziyle birlikte, bağımsız küratör Jens Hoffmann tarafından, Helsinki'deki KIASMA Museum of Contemporary Art 'ta düzenlenecek sergi, konferans ve yayın projesi Institution 2'ye davet edildi. Institution 2 Art Institutions: The Ethics and Aesthetics of Contemporary Art (Kurumun Karesi Sanat Kurumları: Güncel Sanatta Etik ve Estetik) adını taşıyan proje, NIFCA'nın (Nordic Institute for Contemporary Art) katkılarıyla, 3 Kasım-4 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında, sanatçı Köken Ergun'un 1 ay süresince Platform'da yaptığı ses kayıtları, çalınacak. Böylece, Platform'un sesleri, tartışmaları, İstiklal Cadddesi'nden Platform'a yansıyan sesler KIASMA'ya taşınarak, kurumun rezonansı Helsinki'de yaşatılacak. Küratör November Paytner, "Kültürel Ekonomi" başlıklı panelde Platform'u temsilen bir konuşma yapacak.

KIASMA'nın 2004'te gerçekleştireceği Process adlı programın parçası olan Institution 2 projesi, müze ve sanat kurumlarının çalışmalarını daha aktif ve açık bir hale getirmeyi ve yapılarını eleştirel olarak araştırmayı amaçlıyor. Institution 2 , sanat ve toplum arasındaki değiş tokuşun eleştirel angajmanına esnek ve ilerici bir yaklaşım gösteren, farklı kültür ve coğrafyalardan gelen örnek kurumları değerlendiriyor.

Projeye davet edilen diğer kurumlar: Basis voor Actuele Kunst (Utrecht/Hollanda), Contemporary Art Center (Vilnius/Litvanya), Foksal Gallery Foundation (Varşova/Polonya), Index (Stockholm/İsveç), Kunstverein Frankfurt (Frankfurt/Almanya), Oslo Kunsthall (Oslo/Norveç), Palais De Tokyo (Paris/Fransa), Rooseum (Malmö/İsveç) ve Witte de With (Rotterdam/Hollanda).

Platform'un yöneticisi Küratör Vasıf Kortun'un proje hakkındaki görüşleri

Günümüzün sanat kurumları, çoğunlukla tutucu olan yapılarıyla ilgili eleştiri ve karşıtlığın neyi ifade ettiğinin farkında. Son yıllarda odağını "yüksek kültür için mabetler"in oluşturduğu eleştiri, "kültürel hayatın her yönüyle ticarileşmesinin artışı"na döndü. Birçok sanat kurumu eğlence endüstrisinin parçası olmaya başlarken, reklamcılık sektörünün bilinen pazarlama stratejilerini benimsiyor. İzleyiciler ise sanat kurumlarının toplumdaki yerinden ve ilişkilerinden gittikçe kuşku duyuyor. Institution 2 'nin Avrupa'nın en önemli 9 güncel sanat kurumunu bir araya getirdiğinde araştıracağı soruların bazıları şöyle: Bir sanat kurumu neler yapabilir? Rolü ve işlevi nedir? Topluma ne önerebilir? Kültürün, sanatın ve politikanın anlaşılmasının şekillendirilmesinde ne gibi olanakları bulunur? Toplum bir sanat kurumundan neler bekler? Neden sanat ve kültürü tanıtmanın önemli anlamı konusunda bu kadar ısrarcı olunuyor?