Friday, October 24, 2003

Workshop: Çağdaş Hamam

24 Eylül-3 Ekim 2003

Platform, "Çağdaş Hamam" konulu atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı. İsveç Başkonsolosluğu ve Swedish Institute tarafından desteklenen ve konunun çeşitli boyutlarıyla tartışıldığı atölye çalışmasına Türk ve İsveçli mimar ve sanatçılar katıldı. Stockholm'den Maria Angquist Klyvare ve Ulla Kastrup tarafından başlatılan projede, eski Osmanlı hamamlarındaki mekan ve ışık birlikteliğinin günümüzün yapım teknolojileriyle yeniden yaratılabilirliği tartışıldı.

Atölye çalışmaları kapsamında, hamamın tarihi, geleneği, mimarisi, ışığı, sesi, geometrisi, enerjisi ve dünyadaki yıkanma kültürleri konulu, halka açık bilgilendirme konferansları düzenlendi. Daha sonra, konferanslara katılan sanatçılardan oluşan bir grup, İznik Vakfı'nda, çinilerdeki sanatsal anlatımlar üzerine çalıştı. Mimarlardan oluşan grup ise İstanbul'da kalarak, hamamın mekansal ve yapısal özellikleriyle ilgili model ve eskizler üretti. Atölye çalışmasının son bölümünde, tüm katılımcılar çalışmalarını ve izlenimlerini aktararak, "Çağdaş Hamam" önermesine ilişkin görüşlerini paylaştı. Atölye çalışmasının sonuçları, 2004 yılının Ocak ayında Stockholm'deki Cultural House'da sergilenecek.

Günümüzün yoğun ve yorucu kent hayatı içinde gereksinim duyulan yeni dinlenme ve yenilenme yollarından birisi olarak değerlendirilen "Çağdaş Hamam" projesinin hedefi, bu alanda farklı bir alternatif yaratmaktı.