Thursday, December 04, 2003

Sergi: Ömer Ali Kazma/Geriye Kalan

4 Aralık 2003-10 Ocak 2004

Bir sezon boyunca, antrenmanlardan deplasmanlara, soyunma odalarından sahalara Galatasaray futbol takımına eşlik eden Sanatçı Ömer Ali Kazma ve Görüntü Yönetmeni Tolga Yüceil'in, 12 ekran ve bir projeksiyondan oluşan video enstalasyonu "Geriye Kalan", Kazma ve Yüceil'in, Galatasaray kulübü için hazırladığı ve Eski Açık Sarı Desene adını taşıyan belgesel için yapılan çekimlerden montajlanan görüntülerden oluşuyordu.

Proje, Galatasaray futbol takımının oyuncuları ve Teknik Direktör Fatih Terim'in yaptıkları antrenman ve maçlar sırasında çekilen video kayıtlarından seçilen, sinema filminde kullanılmayan, yaklaşık 30 dakikalık derlemeden oluşuyor. Kısa planların art arda gelmesiyle oluşan video, izleyicilerin sadece maça değil, oyuncuların beklenti, öfke, mutluluk, üzüntü, yalnızlık ve acı gibi duygularına da tanıklık etmesine olanak tanıyor. Böylece, izleyicilerin, medyadan takip ettiği takımı, çok yönlü kavramasını sağlıyor.

İşleri, Valencia Bienali (İspanya), 9. Hareketli İmajlar Bienali - 9e Biennale de l'image en mouvement (İsviçre), Tokyo Egofugal (Japonya) gibi birçok uluslararası bienal ile festivalde sergilenen ve çeşitli ödüller kazanan Ömer Ali Kazma "Geriye Kalan" projesi için şunları söylüyor: "Anlatıcı kullanılan bir yapıyla, elimdeki materyalin sadece bir kısmını kullanabileceğimi biliyordum. Bu nedenle 1 senelik süreci tamamlamak için birçok farklı platformu kullanmak istedim. Yaşadığım yolculuğun hafızamda bıraktığı izleri, belki de daha içgüdüsel ve doğaçlamaya dayalı bir formatta, farklı biçimde adlandırmak gereğini hissettim."

Projenin ön versiyonu, Japonya'daki Saitama Museum of Modern Art'ta düzenlenen "Nerede/Burada" ve Almanya'daki Fridericianum Kassel'de yapılan "In the Gorges of the Balkans" sergilerinde yer aldı.