Tuesday, May 20, 2003

Konferans: Nicoline van Harskamp

20 Mayıs 2003


Platform'un, Türkiye'yle dünya sanatçıları arasında önemli bağlar kurulmasına katkı sağlayan İstanbul Misafirleri Programı'nın (İMP) son dönem konuğu, Tent CBK, Rotterdam desteği ile programa katılan Hollandalı Sanatçı Nicoline van Harskamp. İstanbul'u sokak sokak dolaşıp şehrin gündelik yaşamına karışan sanatçı, İstanbul'un ona hissettirdiklerini ve Platform'da gerçekleştirmeyi düşündüğü işleri 20 Mayıs Salı günü, Platform'da yer alan kendi stüdyosunda düzenlenecek konferansta anlattı.. Çeşitli sanat merkezlerindeki sıradışı işleriyle tanınan ve dokunuşuyla sıradan şeyleri sanat eserine çevirdiği söylenen sanatçının son dönem işlerinin de izleneceği konferans, saat 19:00'da gerçekleştirildi.

Nicoline van Harskamp işlerinin çoğunu dünyanın farklı şehirlerinde gerçekleştiriyor. 2001 yılında Londra'da gerçekleştirdiği "Cut & Paste" isimli projesi ile "London Arts" tarafından "Yılın Sanatçısı" seçilen sanatçı; Hollanda, İngiltere, Finlandiya, Amerika'da grup sergilerine katılıp, projeler üretti. Küçücük hikayelerde ve sıradan insanlarda büyük sanat öykülerinin saklandığına inandığını belirten Harskamp, "Birkaç haftalık İstanbul deneyimi benim için çok verimli oldu. Burada geçirdiğim günlerin ardından Hollanda ve İngiltere'de ele aldığım bir çok konuyu bir kez daha gözden geçirme ihtiyacı duydum." diyor.

İstanbul Misafirleri Programı (İMP), 2003 yılının Ocak ayında Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi tarafından hayata geçirildi. Uluslararası güncel sanatla ilgilenen sanatçılara, sanat eleştirmenlerine ve küratörlere açık olan program, katılımcılara altı aya kadar uzayan süreler içinde İstanbul'da işlerini üretme ve araştırma yapma imkanı tanıyor. Platform, İstanbul Misafirleri Programı kapsamında ilk olarak, İspanyol Sanatçı Libia Pérez de Siles de Castro ve İzlandalı Sanatçı Olafur Árni Olafsson'u ağırlamıştı. Haziran 2003 yılına kadar İstanbul'da çalşmalarına devam edecek olan sanatçılar, Nisan ayında Platform'da "eksi(k) 20 dakika" adlı bir sergi düzenlemişti.