Tuesday, March 18, 2003

Konferans: Gülsün Karamustafa

18 Mart 2003


Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde 22 Mart'ta sona eren "Burada" sergisi kapsamında, serginin sanatçılarından Gülsün Karamustafa bir konferans verdi. Konferansta, Karamustafa'nın 1998-2001 yılları arasında, sınır ekonomileri ve bavul ticareti ile ilgili, Avrupa'nın çeşitli şehirlerine doğru gerçekleştirdiği performanslar ele alındı.

Sanatçı ayrıca, 1-2 Mart 2003 tarihlerinde Berlin Volksbühne'de gerçekleştirilen "ErsatzStadt projesi" dahilinde "Arzu Nesneleri'nin tekrar sahnelenişi ve sonrası" üzerine yaptığı iki yeni performans hakkında bilgi verdi.

Gülsün Karamustafa performanslarında başlangıç noktası olarak, Glasnost sonrası ortaya çıkan, Sovyetler ve Orta Avrupa ülkelerindeki rejim değişikliği ile birlikte hız kazanan İstanbul'daki kayıt dışı ekonomi ve bavul ticaretini ele alıyor. Bu bağlamda yaygınlaşan kadın trafiğine de atıfta bulunuyor. Performansında şehirde yabancı bir kadın bedeninin bir gecelik bedeli olan 100 Dolar ile bavulunu dolduran sanatçı, yükünü her seferinde batı gümrüklerinden kaçırarak çağrı aldığı ülkeye sokuyor ve önerilen sanat alanında küçük tezgahını kurarak bu malları satıyordu.