Saturday, April 05, 2003

Sergi: eksi(k) 20 dakika

5-26 Nisan 2003

Platform İstanbul Misafirleri Programı (İMP) kapsamında Türkiye'ye gelen ilk sanatçıların düzenlediği "eksi(k) 20 dakika" adlı sergiye ev sahipliği yaptı.

Sergi Libia Pérez de Siles de Castro ve Ólafur Árni Ólafsson tarafından hazırlandı. Biri İspanyol diğeri İzlandalı sanatçıların, 2003 yılının başından beri İstanbul`da yürüttüğü çalışmalar sonucunda tasarladığı sergi, sürekli yenilenen bir multi-media ortamı kullanarak tüm mekanı kaplayan bir enstalasyondan oluşuyordu.

Hollanda Görsel Sanatlar, Tasarım ve Mimari Vakfı'nın desteğiyle İMP'ye katılan de Castro ve Ólafsson, "İzleyiciyi de içine alan sergi, sürekli değişecek, çürüyecek ve yenilecek. Sergi, sergiyle de sınırlı değil. Türkçe ve İngilizce olarak hazırladığımız kitap yaz aylarında yayınlanacak." diyor.

1996 yılından bu yana birlikte çalışan ve ortak sergiler açan sanatçılar, müdahaleleriyle değiştirdikleri öğeleri içeren sergilerinin yanı sıra, geçici ve uçarı projeleriyle tanınıyor. Yaşadıkları ya da gördükleri mekanların görüntüsünü kaydederek yeniden oluşturan sanatçılar, sergilerini ruhsal, fotoğrafik ve benzeri araştırmalar sonucunda geniş bir mekanda gerçekleştiriyor, kavramsal ve plastik anlamda yeni atmosfer ve mekanlar yaratıyor. Diğer insanlarla ve hayatlarla karşılaşmalar, ilişkiler, performanslar ve etkinliklerle süregelen bir süreci sergilerine taşıyor.