Wednesday, November 06, 2002

Sergi: Spekülasyonlar


6 Kasım-10 Aralık 2002

Platform, Ayşe Erkmen'in "Dario ve Emre", Vahit Tuna'nın "Avrupa, Avrupa, Duy Sesimizi" ve Erzen Shkololli'nin "Arnavutları Ciddiye Alın" adlı videolarından oluşan "Spekülasyonlar" adlı sergisine ev sahipliği yaptı. Platform'un Sanat Yönetmeni Vasıf Kortun ile Erden Kosova'nın düzenlediği, yerel ve ulusal kimliklerin aynı anda nasıl oluşturulduğuna ve yıpratıldığına dair ipuçları içeren çalışmalar izlendi.

"Spekülasyonlar"ın ilki, dünyanın pek çok ülkesinde kişisel sergiler açan ve grup sergilerine katılan Türkiye'nin önemli güncel sanatçılarından Ayşe Erkmen'in video enstalasyonu "Dario ve Emre". Çalışmada dünyanın herhangi bir yerinde görebilecegimiz çekici genç bir çocuk, 50'li yılların ünlü şarkıcısı Dario Moreno'dan tanıdığımız "Istanbul Konstantinopol" şarkısını sadece ağzını oynatarak söyler ve dans eder. "Emre" olduğu tahmin edilen gencin arkasındaki beyaz fon nedeniyle nerede olduğu anlaşılmaz. Şarkı tekrar tekrar çalınır. Genç, yorulduğu halde ısrarla dansına devam eder. Erkmen'in 1999 yılında hazırladığı video, coğrafi kimlik sorunsalına ironik bir yaklaşım içeriyor.

Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok grup sergisine katılan Vahit Tuna'nın "Avrupa Avrupa Duy Sesimizi" adlı video enstalasyonunda ise yüzünü eşarpla örtmüş bir "fanatik", boş bir futbol sahasında "Avrupa Avrupa Duy Sesimizi..." diye gittikçe sertleşen bir üslupla futbol marşı söyler. Kocaman sahada tek başına ve saldırganca slogan atmaya başlar. Her an daha yalnız ve daha saldırgandır. Tuna'nın 2000 yılında hazırladığı çalışma, kimlik sorununun yanı sıra "dışlanmışlık", "düşman fetişi" ve "yıkılmış bir imparatorluğun ardından yaşanan travma" gibi yan başlıklara da gönderme yapıyor.

Almanya, İspanya, İtalya, İsviçre ve Arnavutluk gibi ülkelerde pek çok sergiye katılan Kosovalı Erzen Shkololli'nin "Arnavutları Ciddiye Alın" video projeksiyonunda, Kosova'nın en meşhur şarkıcılarından biri, geleneksel kıyafetleri içinde geleneksel bir şarkı söyler. Şarkı gittikçe sertleşir, kendini tehlikeli bir ulusal girdap içinde bulur ve "Arnavutları ciddiye almazsanız yakarız bütün dünyayı" gibi söylemlerle sona erer. Sanatçının 2001 yılında hazırladığı video, Balkanlardaki kimlik çatışmaları üzerine çok sayıda argüman içeriyor.

Sanatçılar hakkında daha ayrıntılı bilgi için, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nin zengin arşivlerinden yararlanılabiliyor.