Sunday, November 17, 2002

Burt Barr

13 Eylül - 26 Ekim 2002

Burt Barr'ın işlerinde herhangi bir olay meydana gelmez. Belli bir hareket üzerine yoğunlaşıldığı, küçük farkılıklarla tekrarlardan oluşan video filmlerinde zaman askıya alınır. Barr işlerinde, yaşamın yavaşladığı ve gündelik hayatın dışında çıkıldığı yaz mevsimini
ve keyifli zamanları kullanıyor.

Barr'ın "hareketli fotoğraflar" diye adlandırdığı video çalışmaları, bazı filmlerden alınmış sahneleri hatırlatıyor. Siyah-beyaz olduklarından bu eserlere, "sergi sineması" da denilebilir.

Platform'da izlenen “Fokus I”, “Fokus II” adlı işlerde, biri kırlık yerde, öteki de deniz kenarında iki ayrı insan izleniyor. “Melek” ise, üstüste oturan iki video görüntüsünden oluşuyor. "Melek"in alt görüntüsünde genç bir çift ağaçların altında dans ediyor. Üst görüntüde ise ağaçlar, çiftin danslarını andıran bir şekilde salınıyor. Karaya vuran dalgaların gelişigüzel sesiyle, mekanik bir saat tıklamasının karışımına benzer bir ses duyuluyor.

Video'larında New York'lu sanatçılarla çalışan Burt Barr'ın Platform’daki işlerinde, Elisabeth Murray, Trisha Brown ve dansçı Stanford Makishi ve Jimena Paz görülüyor.

Burt Barr son iki yılda, Whitney Museum of American Art (New York), ZKM (Karlsruhe) Boymans Van Beuningen (Rotterdam), Reina Sofia (Madrid) ve Yale University Art Gallery’de (New Haven) kişisel sergiler açtı.

No comments: