Tuesday, October 15, 2002

Moderna@Platform


27 Eylül 2002-30 Mayıs 2003

Platform, Avrupa'nın en önemli modern ve güncel müzelerinden Moderna Museet'in gerçekleştirdiği "2002-2003 Güncel Film ve Video Programı"nı Eylül ayından başlayarak İstanbul'a taşıyor. Moderna@Platform adıyla düzenlenen ve Mayıs ayına kadar sürecek program kapsamında, 8 güncel sanatçının, videolarından oluşan mini retrospektifleri izleyicilerle buluşacak.

Moderna@Platform kapsamında her ay, Amerika, Finlandiya, Mısır, Almanya, Avusturya, İngiltere, İsveç ve Norveç'ten bir sanatçının videoları ücretsiz izlenecek. Filmlerden önce, sanatçıların katılımıyla İngilizce gerçekleştirilecek sohbetlerde tercüme yapılmayacak.

Moderna@ Platform Programı

27 Eylül 2002 Isaac Julien Londra / İngiltere
25 Ekim 2002 Lotte Konow Lund Oslo / Norveç
29 Kasım 2002 T. Kim Trang Claremont / Amerika
7 Ocak 2003 Olivier Ressler Viyana / Avusturya
5 Şubat 2003 Salla Tykkä Helsinki / Finlandiya
28 Şubat 2003 Jennifer Reeder Chicago / Amerika
28 Mart 2003 Hassan Khan Kahire / Mısır
25 Nisan 2003 Hito Steyerl Berlin / Almanya
30 Mayıs 2003 Jesper Nordahl Stockholm / İsveç

Isaac Julien

Platform Güncel Sanat Merkezi, Avrupa'nın en önemli modern ve güncel müzelerinden Moderna Museet'in gerçekleştirdiği "2002-2003 Güncel Film ve Video Programı"nı İstanbul'a taşıyor. Swedish Instititute tarafından desteklenen Moderna@Platform, 27 Eylül Cuma günü başladı.

Programın ilk konuğu, Londra'daki Tate Gallery tarafından verilen dünyanın en önemli sanat ödüllerinden "Turner Prize"a, 2001 yılında aday gösterilen Isaac Julien oldu. Sanatçının The Long Road to Mazatlán, Paradise Omeros, Three, The Attendant ve Looking for Langston adlı çalışmaları, The British Council'in desteğiyle gösterildi. Ardından, küratör Catrin Lundqvist, Julien'in videoları hakkında bir sunum yaptı.

Lote Konow Lund

Platform'un, Avrupa'nın en önemli modern ve güncel müzelerinden Moderna Museet'le gerçekleştirdiği "2002-2003 Güncel Film ve Video Programı"nın Ekim ayı konuğu Lotte Konow Lund. Swedish Instititute tarafından desteklenen Moderna@Platform kapsamında 25 Ekim 2002 Cuma günü, Lund'un bazı kısa filmleri izlenecek ve sanatçıyla sohbet edilebilecek.

Son derece ciddi konuları, espri ve alayla birleştirebilme gücüyle tanınan Lund'un "I know hundred ways to be a good girl", "I'll never be hungry again", "At the doctor 2", "Duck", "Babe, I am gonna leave you now"'ın yanı sıra, "You ignore me", "Walk on Boys", "French Lesson" ve "Domestic Violence" adlı filmleri izlenecek.

Kim-Trang Tran

1990 yılından bu yana video sanatı ile ilgilenen ve geçtiğimiz yıl California Sanat Enstitüsü'nün verdiği "CalArts / Alpert" ödülüne aday gösterilen Vietnamlı sanatçı Kim-Trang Tran'ın "Körlük" ve metaforlarını inceleyen "Blindness Series" adlı videoları gösterilecektir.

Moderna@Platform, program küratör Catrin Lundqvist tarafından hazırlanmıştır.

Oliver Ressler

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Moderna Museet'le ortaklaşa hazırlanan Moderna@Platform programı kapsamında, Ocak ayında Avusturyalı Sanatçı Olivier Ressler'e evsahipliği yaptı. Ressler'in "Rote Zora", "İşte demokrasi budur!" (This is what democracy looks like!) ve "İtaatsizlik" (Disobbedienti) adlı videoları, 7 Ocak Salı günü saat 18:30'da izleyicilerle buluştu.

Oliver Ressler'ın video işleri Avrupa'daki politik hareketler üzerine odaklanır. Sanatçının çıkış noktası, bazı ülkelerdeki demokrasi eksikliği ve küreselleşme sürecidir. Ressler, toplumda sivil itaatsizlik hareketleri yaratan politik yapıları araştırır.

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde yapılan gösterimde, sivil ve sosyal itaatsizlik eylemleriyle tanınan "Disobbedienti" adlı grubun 7 üyesiyle yapılan röportajları içeren "İtaatsizlik", İngilizce altyazılı gösterildi. Kameranın, Salzburg'daki bir gösteri sırasında bizzat bir protestocu olarak kalabalığın arasında dolaşırken kaydettiği görüntülerin izlendiği "İşte demokrasi budur!", izleyiciye Ressler'in politik yaklaşımını sundu. "Rote Zora"da ise Almanya'daki bir gösteri grubunun arasına karışan Ressler'in izlenimleri paylaşıldı.

Swedish Institute tarafından desteklenen Moderna@Platform kapsamında, Mart 2003'e kadar her ay, Amerika, Finlandiya, Mısır, Almanya, Avusturya, İngiltere, İsveç ve Norveç'ten bir sanatçının videoları ücretsiz izlenecek.