Monday, January 26, 2009

Nasıl önem vermeli?

Destek Üzerine Konuşmaları

Cuma, 30 Ocak 2009, 18:30
Nasıl önem vermeli?: Jan Verwoert

Osmanlı Bankası Müzesi
Konferans Salonu
Bankalar Caddesi, 11, Karaköy

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nin “İstanbul Misafirleri Programı” kapsamında Türkiye’de bulunan mimar ve sanatçı Celine Condorelli’nin düzenlediği “Destek Üzerine” adlı konuşma dizisi Jan Verwoert ile devam ediyor.

Dizinin dördüncü buluşmasını oluşturan “Nasıl önem vermeli?” adlı konuşma, 30 Ocak 2009 Cuma günü saat 18:30’da, Osmanlı Bankası Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Jan Verwoert bu konuşmasında, bizi siyasi etik sorusuna geri döndüren önem kavramının nasıl en belirgin destek unsuru olduğunu araştırıyor: “Şimdi ve gelecekte, kendimiz ve başkaları için daha iyi bir hayat yaratmak üzere ne yapılması gerektiğini nasıl bilebiliriz?” Borçluluk ve yetki arasındaki bağ doğrultusunda düşünmek için, Rus şair Anna Akhmatova’nın nasıl ve neden yazar olduğunu anlattığı hikayesini hatırlayalım. 1930 yılında oğlunun politik mahkum olduğu Leningrad hapishanesinin dışında bekleyen Akhmatova’ya, yine oğlu mahkum olan bir kadın tarafından bir soru yöneltilir: “Bunun hakkında konuşabilir misin?” Akhmatova, evet demesi gerektiğini – daha doğrusu diyebileceğini- fark eder ve o anda kendisini hem borçlu hem de yetki verilmiş bulur.

Kendini birşeye adama siyasetini uygulamak ve birşeyi yapabilmek için ehliyetinizin bir şartı olarak kendinizin bir başkasına borçlu olduğunu fark etmek, önem vermenin değerini kabul etmektir. Birşeyi yaparsınız çünkü başkasını veya başka birşeyi önemsiyorsunuzdur. Bu önemseme, size harekete geçme gücünü verir. Bu sadece önem verdiğiniz birisi veya birşey için harekete geçmemek sözkonusu olmadığından dolayı böyle değildir. Ya da gerçekten önemsediğiniz şey bunu gerektirdiğinden de böyle değildir. Buna değinmek bizi iki ayrı mücadeleyle karşı karşıya getiriyor:
1. Aracılığımızın koşullarını kendi ifadelerimizle tanımlayabilmek için anlamak ve
2. icra ettiren sosyal baskıya meydan okumak ve tüketimin baskıcı (kontrolcü) seçeneklerinin verdiği sözlerden kaçınmak için yardımcı olan başka bir aracılığı ve toplum düzenini hayal etmek.

Jan Verwoert Berlin'de yaşayan bir sanat eleştirmenidir. Munich Kunstverein'in danışma kurulu üyesi olmakla beraber İsveç'teki Umea Akademisi ve Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi'nde (Royal College of Art) güncel sanat ve teori alanlarında misafir profesörlük yapmaktadır. 2005'ten bu yana da Rotterdam'daki Piet Zwart Enstitüsü'nde 'Imagined Communities' seminerinde ders vermektedir. Yardımcı editörlüğünü yaptığı "Frieze" dergisinde çalışmanın yanı sıra, Afterall, Metropolis M, Springerin ve sanatçı kataloglarında güncel sanat üzerine sıkça yazılar yazmaktadır. Verwoert, hedonist, romantik, kişisel, duygusal, melodramatik ve nükteli olan, arzuyu ifade eden, kimliğin veya fanatik kollektifliğin yöntemleriyle uğraşan ve popüler kültürle ilgili çekici, değersiz, tuhaf veya sapkın olan herşeyi araştıran sanattan büyülenmiştir.

Garanti Galeri ve Platform Garanti'nin ev sahipliği yaptığı "Destek Üzerine" British Council tarafından destekleniyor.

Jan Verwoert konferansı Goethe Institute, İstanbul tarafından desteklenmektedir.

1 comment:

Daddio said...

Merhabalar, cok kucuk bir yorum..zaten bu 'event' gecmis..ama internette gezinirken bu sayfalari buldum..biraz gecte olsa..neyse..
"How to care" in Turkce karsiliginin "Nasil onem vermeli" oldugu konusunda biraz kuskularim var.Her ne kadar 'ingilizce cevirmen' olmasam da bu basligin verilen paragrafin anlam cercevesi icerisinde direkt cevirisinin "Nasil onem vermeli" (how to give importance) olmadigini dusunuyorum.Bence bu basligin cevrisi "Nasil ilgi gostermeli" olmaliydi.Cunku ortada tam bir empati durumu var ve bu yuzden Anna Akhmatova ornegi verilimis paragrafta..Calismalalarinizda basarilar.