Thursday, January 01, 2009

Kraftwerk olarak Müze: Hans Ulrich Obrist

“Disiplinlerötesi” Konferans Dizisi -6:

10 Ocak Cumartesi, 14:00
Garaj Istanbul
Tomtom Mahallesi, Yeni Çarşı Caddesi,
Kaymakam Reşat Bey Sokağı, No:11a Galatasaray
Konferans İngilizce’dir, simultane çeviri vardır.

Garanti Galeri ve Platform Garanti'nin ortaklaşa düzenlediği "Disiplinlerötesi" konferans dizisi bu kez Garaj Istanbul işbirliğinde Hans Ulrich Obrist ile devam ediyor.

Geçmişte ve günümüzde göz ardı edilen ya da unutulan projeleri araştıran, bunları yeniden değerlendiren Hans Ulrich Obrist'in konferansı kültürel kurum modelleri ve araştırmaları üzerine olacak. Laboratuvar nitelikli, disiplinlerötesi kurumları ele alacak olan Obrist, konuşmasını Serpentine Gallery yönetmeni Julia Peyton-Jones'un fikri üzerine, 2000 yılından beri galerinin önünde her yaz 3 aylığına gerçekleşen hem mimari hem sanatsal bir program olan ''Serpentine Pavilion" projelerini anlatarak sürdürecek. 24 saat çalışan ve kendi kendine devinen bir yapı oluşturmanın peşinde olan Hans Ulrich Obrist'in yeni kurum anlayışı, salt güncel sanat merkezli olmaktan çok biyolojiden, mimariye, teknolojiden tarihe kadar bütün disiplinleri içeren canlı bir mekanizma.

Hans Ulrich Obrist 1968, Zürih doğumludur. 2006 Nisan'ında Serpentine Gallery'de Sergi ve Program Eş-Yönetmeni ve Uluslararası Projeler Yönetmeni olarak çalışmaya başladı. Daha önce, 2000 yılından itibaren Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris'de ve ayrıca 1993-2000 yılları arasında Viyana'da Museum in Progress'in küratörlüğünü yaptı. Obrist, 1991 yılından itibaren aralarında Take Me, I'm Yours (Serpentine Gallery), Cities on the Move, Live/Life, Nuit Blanche, 1. Berlin Bienali, Manifesta 1 ve yakın zamanda da Uncertain States of America, 1. Moskova Trienali, 2. Guangzhou Trienali (Kanton, Çin) ve Lyon Bienali olmak üzere 150 uluslararası serginin küratörlüğünü yaptı. 2007 yılında, Uluslararası Manchester Festivali için Philippe Parreno ile birlikte Il Tempo del Postino'nun küratörlüğünü üstlendi. Yine aynı sene, Van Alen Enstitüsü Obrist'i 2007-2008 yılı için New York Kıdemli Araştırmacı ünvanıyla ödüllendirdi. Obrist'in 2008 yılında, katkıda bulunduğu, editörlüğünü üstlendiği yayınlar arasında Gilbert & George, Lousie Bourgeois, Derek Jarman, Rosemarie Trockel, Olafur Eliasson/Hans Ulrich Obrist, Lyon Bienali, Merz World: Processing the Complicated Order, Reflections on the Art and Architecture of the Works of Luis Barragan ve Pars Pro Toto yer almaktadır.

Serpentine Pavilion
Serpentine Gallery’nin yeşil alanında 3 aylık süreyle yer alıyor. Projelerin süresi (davetinden tamamlanmasına kadar en fazla 6 ay sürüyor. Gehry’nin yapısıyla bu yıl 9. yılına giren Serpentine Gallery Pavilion Serileri, dünyanın bu alanda ilk ve en iddialı mimari programı ve uluslararası mimarlık takviminin en çok beklenen olayı. Serpentine Pavilion tasarım ekibinin görsel bir sanatçıyı da aralarına alarak genişlemesi, 2006 projesi tasarımcıları Rem Koolhaas ve Cecil Balmond’un sanatçı Thomas Demand ile işbirliğinin ardından oluşan yeni bir yapılaşmanın sonucudur.

Hans Ulrich'in başlattığı bir diğer proje de The Agency for Unrealised Projects'dır [Gerçekleşmeyen Projeler Ajansı] . Gerçekleşen her projenin ardında, sanatçılar, mimarlar, tasarımcılar, bilim adamları ve diğer uygulamalı alanlardan profesyonellerin hazırladığı yüzlerce teklif gerçekleşme fırsatı bulamıyor ve kamu ile paylaşılamıyor. The Agency for Unrealised Projects, bu çalışmaları yayınlar, arşiv ve bir ofis aracılığı ile belgelemeyi ve sergilemeyi amaçlıyor. Hans Ulrich Obrist tarafından son on yılda derlenmiş bir arşiv ile işe başlayan proje sanatçıları ve farklı alanlardan insanları çalışmaya davet ederek evrilmeye devam edecek. Amaç, şu an için hali hazırda uygulama imkanı bulamamış planların kamuya ulaşılabilir hale getirilmesi. Böylelikle bu planlar paylaşılacak, tartışılacak ve belki de uygulanacak. Bu çalışma, Julia Peyton-Jones (yönetici) ve Hans Ulrich Obrist (sergi ve programlar yöneticisi, uluslararası projeler yöneticisi) tarafından Serpentine Gallery için geliştirilen bir dizi yeni proje ve programın birincisidir. The Agency for Unrealised Projects, Institute for New Social Research adı altında Julieta Aranda ve Anton Vidokle tarafından başlatılan, e-flux ile yürütülen araştırma programı ve ortaklıkların da ilki olacaktır.

Serpentine Gallery 2006 Pavilion
Rem Koolhaas ve Cecil Balmond/Arup ile
13 Temmuz – 15 Ekim 2006
Serpentine 2006 Pavilion Pritzker ödüllü mimar Rem Koolhaas ve yenilikçi yapı tasarımcısı Cecil Balmond’un ortak tasarımı. Tasarımın ana parçası, galerinin çimenliğinin üstünde, uçan yumurta biçimli şişme bir saçak idi. Yarı saydam malzemeden yapılan saçak, hava durumuna göre ya şişirilerek yükseltiliyor ya da zeminde yer alan amfi-tiyatronun üstünü örtecek şekilde aşağı indiriliyor. Thomas Demand’in yaptığı friz, Pavyon tasarımcıları ve bir sanatçı arasında kurulan işbirliği örneğidir.
Serpentine Gallery Interview Marathon 2006

Serpentine Gallery 2007 Pavilion
Olafur Eliasson ve Kjetil Thorson
24 Ağustos – 5 Kasım 2007
Serpentine Gallery 2007 Pavilion, uluslararası üne sahip sanatçı Olafur Eliasson ve Norveç’ten ödüllü mimar Kjetil Thorsen tarafından tasarlandı. Bu ahşap kaplamalı yapı bir topacı andıran hali ile geleneksel tek katlı pavyona dramatik bir düşey boyut kazandırıyor. Geniş bir rampa, yapı çevresinde iki tam tur yaparak ziyaretçilerin Kensington Gardens’ı izleyebilecekleri en yüksek noktaya ulaşmalarını sağlıyor.
Serpentine Gallery Experiment Marathon 2007

2008 Serpentine Gallery Pavilion, mimar Frank Gehry'nin Ingiltere’de ilk inşaa ettiği projedir. Arup'la iş birliğiyle tasarlanan bu muazzam yapı dört ağır çelik sütun tarafından bağlanmış ve geniş kalas kirişlerle, dramatik ve çok boyutlu bir mekan yaratan üst üste gelen cam yüzeylerden oluşan kompleks bir ağdan meydana gelmiştir. Gehry ve takımı bu yılın pavyonu için aralarında Leonardo da Vinci tarafından tasarlanan girift ahşap katapultların ve çizgili duvarları olan yaz barınaklarının da bulunduğu birçok etkileyici kaynaktan esinlenmişler.Yarı amfiitiyatro yarı gezinti alanı gibi olan ve güya gelişi güzel seçilmiş olan bu unsurlar gündüz düşünmek ve rahatlamak gece ise tartışma ve performansa yer veren değişken bir yer yaratıyor.
Serpentine Gallery Manifesto Marathon 2008

Serpentine Gallery Pavilion Tarihçesi
2007 Olafur Eliasson ve Kjetil Thorsen
2006 Rem Koolhas ve Cecil Balmond ile birlikte Arup, 2006
2005 Alvaro Siza ve Eduardo Souto de Moura ile birlikte Cecil Balmund ve Arup
2004 MVRDV ile birlikte Arup
2003 Oscar Niemeyer
2002 Toyo Ito ile birlikte Arup
2001 Daniel Libeskind ile birlikte Arup
2000 Zaha Hadid

Hans Ulrich Konferansı British Council tarafından desteklenmektedir.

No comments: