Thursday, July 24, 2008

Görünürlük Politikaları/ Siyasi Olanın Şiirselliği...

Helena Chávez Mac Gregor Konuşması

Görünürlük Politikaları/ Siyasi Olanın Şiirselliği
Sanat ve Politika Arasındaki İlişkiyi Yeniden Düşünmek

29 Temmuz Salı
18:30 - 20:00

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi
Istiklal Cad. No: 115A
Beyoglu, Istanbul
3. kat


Platform Garanti GSM, Cura Bodrum Misafir Programı ile ortaklaşa “Öznelliğin Yapılanışı: Estetik ve Politika” adı altında bir konuşma dizisini konuk etmeye başlıyor. İlk konuşmacı Helena Chávez Mac Gregor, “Görünürlük Politikaları/ Siyasi Olanın Şiirselliği” başlığıyla yapacağı konuşmada; sanat ve politika arasındaki ilişkiyi düşünmeye başlamak için, şiirsel olanla siyasi olan arasında nasıl oynayacağız/ gezineceğiz?sorusunu sorarken, siyaset ile sanat arasındaki ilişkinin nasıl farklı yapılanmalar ve etki/ tepki ihtimalleri barındırdığını inceliyor ve sanat ile siyaset arasındaki estetik ilişkiyi konu ediyor.

Helena Chávez Mac Gregor (Meksika, 1979), Universidad Nacional Autonoma de Mexico’da felsefe eğitimi aldı. 2004 yılında Sanat Deneyimi: Walter Benjamin ve Güvensizlik Sanatı başlıklı tezi ile Norman Sverlin ödülünü kazandı. Universisad Autonoma de Barcelona, Estetik ve Güncel Sanat Teorisi Bölümü'nde, Jacques Derrida’nın felsefesinde estetik ve politika hakkındaki önermeleri araştırdığı bir yüksek lisans yaptı. Suely Rolnik, Brian Holmes, Benjamin Buchloh ve Cuauhtemoc Medina ile seminerlere katıldı ve birlikte çalıştı. Şu anda Universidad Nacional Autonoma de Mexico’da, estetik ve politika kavramlarını yeniden düşünerek, öznelliğin yapılanışında yeni deneyim alanları açmanın imkanlarını araştırdığı doktora tezi üzerinde çalışıyor. Curare (Meksika), Código (Meksika), Lanzallamas (Şili) ve CasaZine (Hollanda) adlı sanat dergilerinde yazıyor.

Cura Bodrum Misafir Programı (Ağustos 2008)
Ağustos 2008'de ilki gerçekleşecek olan Cura Bodrum Misafir Programı'na, farklı akademik alanlardan ve coğrafyalardan bir grup kültürel üretici davet edildi. Bir ay boyunca, Göltürkbükü’nde birlikte yaşayarak, güncel manzara hakkında düşünecekler. Tartışmaya açılacak konulardan bazıları; turizme bağlı olarak kamusal alanın özelleşmesi, mekana özel sanatsal müdahelelerin etkileri ve kültürel, ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirlik önermeleri. Program halka açık konuşmalar, atölye calışmaları, deneysel belgesel ve sanat videoları gösterimleriyle desteklenecek.