Tuesday, March 25, 2008

"Disiplinlerötesi" Konferans Dizisi – 4: Fiona Raby

25 Mart, Salı, 17:30
İTÜ Mimarlık Fakültesi (Taşkışla) Salon 109
(Konferans dili ingilizcedir, simultane çeviri mevcuttur.)


Garanti Galeri ve Platform Garanti'nin İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle düzenlediği "Disiplinlerötesi" konferans dizisi Fiona Raby devam ediyor. Konferanslarda disiplinlerötesi düşünme ve üretim olanaklarının farklı örneklerle izlenebilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede davet edilen konuşmacılar; insan gereksinimleri ile biyoteknoloji ilişkisinden, mimarlığın kültürel rolü ve diğer disiplinlerle olan ilişkisine, Morfojenez'den Alan Teorisi'ne farklı konuları gündeme taşıyacaklar.

-2: Fiona Raby

Fiona Raby'e göre: "Tasarımcılar, hiç düşünmeksizin geleceğe yönelik bir iyimserlik beslerler. Otomatik olarak tasarladıklarının tarafsız ve kesinlikle iyi olduğunu varsayarlar. Tasarım ve mimarlığın rolünün 'dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek' olduğuna dair iyice yerleşmiş bir ideoloji vardır. Peki, tasarımcılar kendi çelişkilerini, kendi tutarsızlıklarını bile bile, böyle derinden kusurlu bir insanlık halini nasıl olup da yüceltebiliyorlar?"

Dunne&Raby: Anthony Dunne ve Fiona Raby, ürün ve hizmetleri, bir tartışma ve müzakere ortamı oluşturmak için araç olarak kullanıyorlar. Tasarımcılar, tasarım endüstrisi ve kamu arasında oluşturmaya çalıştıkları bu ortam, yeni teknolojilerin toplumsal, etik ve kültürel etkileri üzerine yoğunlaşıyor. Dunne&Raby çoğu projesinde endüstriyel araştırma laboratuvarları ve akademik/kültürel kurumlarla işbirliğine gitmiştir.

Dunne ve Raby'nin son zamanlarda ürettiği çok sayıda proje var. "Placebo" (2001) evlerimizdeki elektromanyetik alanlar üzerinden zihinsel sağlığı araştıran bir elektronik nesneler koleksiyonudur. Centre Pompidou için hazırlanan "Evidence Dolls" (Kanıt Bebekler, 2005) çalışmasının da içinde bulunduğu "Consuming Monsters: Big, Perfect, Infectious" (Tüketen Canavarlar: Büyük, Mükemmel, Bulaşıcı, 2002-) projesi, farklı biyoteknolojik geleceklere yönelik tartışmada tasarımın rolünü araştırıyor. "Designs for Fragile Personalities in Anxious Times" (Tedirgin Zamanların Kırılgan Kişiliklerine Tasarımlar) insanlara çelişkileri, karmaşaları ve psikolojik kusurları ile birlikte değer verir. "Do you want to replace the existing 'normal'?" (Varolan 'normal'i değiştirmek ister misin?) isimli son projeleri, bu düşünce biçimini ürün tasarımı dünyasına taşıyor. Bu proje, 2007'de Z33 için yapılan "Technological Dreams Series: no 1 Robot" (Teknolojik Rüyalar Serisi: no 1 Robot) ile birlikte şu anda MoMA New York'taki "Design and the Elastic Mind" (Tasarım ve Elastik Zeka) isimli sergide yer almaktadır.

2 comments:

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Notebook, I hope you enjoy. The address is http://notebooks-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonymous said...

Thank you estetik, estetik, burun estetiği, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik