Sunday, January 13, 2008

Son Şeyler


26 Ocak - 23 Mart 2008
Westfälischer Kunstverein
Domplatz 10
D-48143 Münster, Almanya

Nevin Aladağ
Başir Borlakov
İnci Eviner
Leyla Gediz
ha za vu zu
Emre Hüner
Ali Kazma
Hale Tenger


Düzenleyen:
Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi

Destekleyenler:
Kunststiftung NRW
Goethe-Institut

Performans:
25 Ocak Cuma, 20:00’de ha za vu zu performansı

Sanatçı Söyleşileri:
26 Ocak Cumartesi, 14:00


Sanatçı grubu ha za vu zu’nun ışıl ışıl parıldayan kırık disko topu, hüzünlü ve şiddet dolu bir sona şahit olmuş bir nesne. Emre Hüner’in 10. İstanbul Bienali’nde gösterilen videosu (Boumont), kentin ortasında ve kıyısında bulunan terk edilmiş sanayi bölgelerinin, atık havuzlarının ve binaların arasında apokaliptik bir çerçeve çiziyor. İnci Eviner’in irkiltici mizansenlerden oluşan fotoğrafları ve yitik panoramaları, gözden uzak olanı, saklananı ısrarla geri getiriyor.
Eviner’in varlıkları rasyonel tariflerin ötesinde ölümle yaşam arasında salınıyor. Başir Borlakov’un fotoğrafında, tutunduğu kazlarla beraber engin Kafkasya dağlarının tepesinde ayakları yerden kesilen genç adam, yöresel bir
hürleşme, kurtulma, cennete uçma efsanesini canlandırıyor gibi... Ali Kazma’nın videolarındaki tıbbi, keskin duruş, ölüm ve yaşama aynı aralıktan göz kırpmadan bakıyor. Hale Tenger’in “Beyrut” adlı videosunda, koca bir binanın birbirinin tıpatıp aynısı pencerelerinde uçuşan perdeleri, görünür olanın tarifsiz şiddeti saklayabileceğini gösterircesine, hüzünlüden korkutucuya sıçrıyor. Varoluşumuzun farklı vechelerini ve sınırlarını izleyen işlerin arasında, Nevin Aladağ’ın “öpüşen” uçakları, durdurulmuş anın, sekansın poetikasını irdeliyor. Leyla Gediz’in sergideki resimlerinden birinde, hayatına son vermiş güzel bir genç kızın yüzünde sanatçının yüzünün izdüşümü beliriyor. Diğer resminde ise bedenine pek uymayan pardesüsüyle, anlaşılmaz, ürkütücü bir belirsizliğe bakan orta yaşlı bir adamı izliyoruz.