Saturday, June 23, 2007

The Photographers [Fotoğrafçılar]

Laurence Bonvin ve Juul Hondius
23 Haziran - 11 Ağustos 2007

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 23 Haziran - 11 Ağustos 2007 tarihleri arasında, İsviçreli sanatçı Laurence Bonvin ve Hollandalı sanatçı Juul Hondius'un işlerinden oluşan "Fotoğrafçılar" adlı sergiyi sunacak.

İstanbul'da, 2005 ve 2006 yıllarında uzunca bir süre kalan Bonvin ve Hondius'un işlerinin tümü, bu kentte yaptıkları araştırmaların sonucunda gerçekleştirildi.

Malzeme olarak fotoğraf, son yıllarda Türkiye’de güncel sanat alanında oldukça önem kazandı. Platform, bu sergide birbirinden farklı duruşlara sahip iki sanatçıyla, fotoğrafa olan ilgiyi yeniden gündeme getiriyor. Bir stüdyo fotoğrafçısı gibi klasik mizansenler üreten Juul Hondius, kullandığı karmaşık prosedürlerle ele aldığı konu ve mekanları "yerelleştirmeden" değerlendiriyor. Hondius'un anıtsal fotoğrafları, var olanı kaydetmekten ziyade, kurmacayla gerçeğe, var olabilecek olana yaklaşıyor.

Hondius'unkiler gibi Laurence Bonvin'in fotoğrafları da, imgelerin yerelleştirilerek törpülenmesine ve anlamlarının daraltılmasına izin vermiyor. Nitekim Bonvin'in kentin çeperlerindeki duvarlarla çevrili mahallelerde çektiği fotoğraflar, bugünlerde dünyanın birçok köşesindeki benzer yerleri çağrıştırıyor. Ortalıkta çok az insanın dolaştığı bu "huzurlu" mekanları betimleyen fotoğraflar, gerçek olamayacak kadar mükemmel film setlerine benziyor.

Fotoğrafçılar, belgesel fotoğraf anlayışından, hızlı imajdan, tek cümleci sanat işlerinden muzdarip olan İstanbul konusuna kenardan bir bakış sergisidir.

Laurence Bonvin Cenevre'de yaşayan ve çalışan fotoğraf kökenli bir sanatçıdır. Swiss Art Award'u [İsviçre Sanat Ödülü] iki kez kazanmış olan Bonvin'in işleri Fotomuseum Winterthur, Fri-Art, Fribourg, Aarhus Kopenhag ve birçok kurumda sergilendi.

Amsterdam kökenli Juul Hondius, 2006 yılında Platform’un İstanbul Misafirleri Programı'na katıldı. Hondius'un işleri yakın zamanda, Tate Liverpool Museum, The Chicago Art Institute, Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam) ve Busan Biennale 2004’te (Güney Kore) sergilendi.

Bu sergi, Pro Helvetia, The Mondriaan Foundation, The Netherlands Foundation for Visual Arts, Design and Architecture yardımlarıyla gerçekleştirildi.

Juul Hondius
"Söz Değil Görüntü"
Lex Ter Braak
Naar Turkije!, De Gids, Aralık 2006

Hollandalı sanatçı Juul Hondius (1979), 2006 başlarında altı aylığına istanbul'a gitti. Eskiden olsa bu gezi egzotik bulunabilir veya alışılmadık bir tercih olarak bile değerlendirilebilirdi. Eskiden sanatçılar daha çok batının tarih ve kültürünün çekim alanları denebilecek şehirler olan; New York, Berlin, Paris ya da Londra'ya giderlerdi. Bu kentlerin çekiciliği bugün için devam ediyor olsa da doğunun cazibeli, güçlü ve karşı konulmaz şehirleri de artık adlarından söz ettiriyor: Kahire, Tahran, Seul, Bejing, Şangay, Şam ve İstanbul...
yazının devamı


Fatoş Üstek - Laurence Bonvin söyleşisi

F.U. Fotoğrafla ilişkiniz nasıl başladı ve ilerledi?

L.B. Fotoğrafla ilk tanışmam, bir sporcu olan babamın gezileri sırasında çekmiş olduğu fotoğrafları izlemekle başladı. Babamın verdiği kamerayı kullanarak manzara fotoğrafları üretmeye başladım. İlk başlarda neyi ne için çektiğimi tam olarak bilmeden fakat görüntüleri deneyimleyerek fotoğraflarımı oluşturuyordum.
söyleşinin devamı

Gazetem.net'te Evrim Altuğ Kritiği, 23 Haziran 2007