Sunday, November 05, 2006

Mark Raidpere

Mark Raidpere
8 Kasım – 9 Aralık, 2006

Estonyalı sanatçı Mark Raidpere’nin ikinci kişisel sergisi.

Raidpere 2005’te Estonya’yı 51. Venedik Bienali’nde temsil etti ve “10 Men” (10 Adam) ve “Shifting Focus” (Merkez Kaydırma / Netlik Kaydırma), eleştirmenlerce 2005 bienalinin en kritik işleri arasında gösterildi. Sergi kapsamında ayrıca, Raidpere'nin yeni videosunun ilk uluslararası gösterimi Platform'da yapılıyor.

10 Men

Raidpere’nin 10 Men adlı yapıtında bir rahatsızlık göze çarpıyor. Sanatçı, Tartu hapishanesinde ağır-cezadan yatan 10 erkek mahkumu filme almış ve kişiliklerini kamera karşısında nasıl yansıtmak istediklerini sormuş. Doğaçlama olarak geliştirilen iş, eski bir müzik kutusunu anımsatan cızırtılı bir müzikle birlikte sunulmuş. Mahkumlar poz vererek oturuyor; kimileri dövmelerini gösteriyor, kimileri mahcup, kimileri de saldırgan. Yapıtın hissetirdiği zarif gerilim, açıkça saldırgan bir erkeksilik ile izleyicinin empati duygusu arasında salınıyor.

Shifting Focus

Mark Raidpere'nin Shifting Focus adlı yapıtı, bir anneyle oğlu arasındaki gergin ve zorlanmış konuşmanın kaydı gibi. Röportaj, kurgulanmış bir samimiyeti içeriyor. Raidpere, hislerin değişip dönüşmesinin karmaşasıyla ve küçük psikolojik detayların, mahrem anların daha geniş sosyal yönleriyle uğraşıyor. Yarım cümlelik sözde özürlerlerle yapmacık bir durum oluşturuluyor. Sahne hazırlanmış, ışıklandırma yapılmış ve yapıtın ilk sahnesinde sanatçı, ironik ve mağrur bir biçimde saçlarına çeki düzen vermekte.

Mark Raidpere, 1975, Tallinn, Estonya doğumlu.
Sanatçı, 2005’teki 51. Venedik Bienali’nde ülkesini Estonya Pavyonu’nda temsil etti. Burada sergilenen “10 Men” ve “Shifting Focus” adlı eserleri, pek çok kişi tarafından tüm bienalin en iyi işleri olarak değerlendirildi. “Isolator” başlıklı event’e işaret eden yayın da kritik tepkiler aldı. 2005’te ayrıca, Tallinn’deki Estonya Sanat Müzesi ve Dublin’deki Temple Bar Galeri dahil olmak üzere, bir çok grup sergisinde işlerini gösterdi. Raidpere, 1998’de Estonya Kültürel Yetenek Yıllık Ödülü’nü kazandı.