Saturday, September 02, 2006

Hepimiz Kristof Kolomb’a Güldük: Biyografiler

Sanatçılar

Roderick Buchanan (d. 1965, Glasgow, İskoçya) Glasgow’da yaşıyor ve çalışıyor. Avrupa ve Amerika’da birçok sergiye katıldı. Son olarak, Londra’daki Camden Sanat Merkezi’nde ve ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Addison Galerisi’nde kişisel sergilerini açtı. 2004 yılında Delhi’de düzenlenen Hindistan Trienali’nde bir sunum yaptı. 2000’de “The Beck’s Future Prize”a, 2001’de ise “The Creative Scotland Award”a layık görüldü.

Jeremiah Day (d. 1974, Plymouth, MA, ABD) Amsterdam’da yaşıyor. UCLA Sanat Programı mezunu olan Day, 2003-2004 döneminde Rijksakademie’de bulundu. 2000-2002 yılları arasında, Kaliforniya’daki Venice Beach’te yer alan Beyond Baroque Literary/Art Center’da misafir sanatçı olarak yer aldı. En son işleri arasında Amsterdam’da, EDB Projects kapsamında gösterilen For Us the Living ve 2005 yılında İrlanda’daki Cork Caucus’a uzanan workshop serisi (DIY Body Politic) yer alıyor. Halen, Utrecht’de kurulan We vs. Death isimli grupla birlikte bir performans serisi üzerinde çalışıyor.

Omer Fast
(d. 1972, Kudüs) Berlin’de yaşıyor ve çalışıyor. Omer Fast, 2004 Busan ve 2005 Prag bienallerine katıldı. Son dönemde, Postmasters Gallery (New York), the INIVA [International Institute for Visual Arts, Londra) ve Midway Contemporary ‘de (Minneapolis, Minnesota) kişisel sergiler açtı. Katıldığı grup sergilerinden bazıları arasında Why Pictures Now: New Media Acquisitions (Museum of Modern Art, Viyana) ve Mercury in Retrograde (De Appel Center for Contemporary Art, Amsterdam) bulunmaktadır.

Runo Lagomarsino (d. 1977, Lund, İsveç) Malmö’de yaşıyor ve çalışıyor. Lagomarsino, Helsinki’de Gallery Muu’da gösterilen Extended Arguments ve Malmö’de yer alan Elastic’teki şovunun dahil olduğu işleriyle birçok grup sergisine katıldı. 2005 yılında, Buenos Aires’teki El Basilico Residency’nin içinde bulunduğu üç programa kabul edildi. Sanatçı, Eylül 2006’da, Platform Güncel Sanat Merkezi’nin İstanbul Misafirleri Programı’na katılacak.

Diemantas Narkevicius (d. 1964, Litvanya). Narkevicius, 2001’de düzenlenen 49. Venedik Bienali’nde Litvanya’yı temsil etti ve 2005’de Vilnius’ta düzenlenen 9. Baltık Trianeli’ne katıldı. Son dönemde, Plug In (Van Abbemuseum, Eindhoven) Une Vision du Monde, La Collection Vidéo de Jean-Conrad et Isabelle Lemaître (Maison Rouge, Paris) ve 2005’de Concerning War (BAK, Utrecht) grup sergilerinde yer aldı.

Amalia Pica (d. 1978, Neuguen, Patagonya, Arjantin) Amsterdam’da yaşıyor ve çalışıyor. 2004 ve 2005 yıllarında Rijksakademie’de bulundu. İşleri ve katıldığı sergilerden bazıları: Liverpool Bienali, Liverpool, 2006; In order of appearance, Living Art Museum, Reykjavik, 2006; Who if not we?, Cordially Invited, episode 3, BAK, Utrecht, 2004; Final Insomne, INTER/medio, Cordoba, Arjantin, 2003.

Florian Wüst (d. 1970, Münih, Almanya) Berlin ve Rotterdam’da yaşıyor ve çalışıyor. Wüst, deneysel film ve video sanatı üzerine çalışan bir küratör, film yapımcısı ve görsel sanatçı. En son küratöryel çalışmaları ve film programları içinde yer alan Touching Politics, 2006’da die naTo, Leipzig’de, FilmhausKino im Künstlerhaus K4, Nürnberg’de, 2005’te Impakt Festival, Utrecht’te gösterildi. Çalışmalarından Experience, Memory, Re-enactment –Anke Bangma ile beraber– Rotterdam’daki Piet Zwart Institute/TENT’de izleyicinin karşısına çıktı. İşleri ve katıldığı sergilerden bazıları: This Land is My Land Kunsthalle Nürnberg, 2006; Die Freiheit schützen, bis nichts mehr von der Freiheit, Platform, Berlin, 2004. Wüst, 2006 sonbaharı boyunca İsveç’te yer alan IASPIS’teki stüdyo programına katılacak.

Küratörler
Krist Gruijthuijsen (d. 1980, Hollanda) Maastricht Sanat Akademisi’nde güzel sanatlar okudu. Lisans sonrası eğitimini Antwerp’te, HISK’te tamamladı. Şu anda sanatçı ve bağımsız küratör olarak çalışıyor. Gruijthuijsen, Ekim 2005 ile Nisan 2006 arasında Platform Garanti’nin İstanbul Misafirleri Programı’na katıldı ve Archiving Disappearance (Ortadan Kaybolanlar Arşivi) isimli projesini geliştirdi. Aynı zamanda, Stockholm’daki Konstfack’ta küratöryel çalışmalara dahil oldu. Sanatçı, birçok ulusal ve uluslararası sergiye katıldı. Projeleri arasında The chess tour (solo) (Het Domein, Sittard; Peekskill project, HVCCA, Peekskill, New York) ve INDEX ile ortak yapılan INDEX: six perceptions on an archive (K1, Cultural house, Stockholm) yer alıyor. Sanatçı, 2007 ilkbaharı boyunca New York’taki Location 1’de stüdyo programında çalışacak.

November Paynter (d. 1976, Worcestershire, İngiltere) İstanbul’da yaşıyor ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nde küratör olarak çalışıyor. 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nde asistan küratör olarak görev aldı (2005). 2004’te küratörlüğünü yaptığı Another Zero sergisi ile “Premio Lorenzo Bonaldi per l’Arte EnterPrize” ödülüne layık görüldü. Son zamanlardaki bağımsız sergileri arasında, Posit9B (Ikon Gallery, Birmingham, 2004), Jo Stella Sawicka ile birlikte yaptıkları Encore (Büyük Londra Oteli, 2005) ve Over and Above (LA Freewaves, LA, 2004) yer alıyor. Paytner, düzenli olarak Bidoun, ArtReview ve Artforum online dergileri için yazıyor ve Contemporary dergisi için İstanbul yazarlığı yapıyor. Aynı zamanda, Time Out dergisinin sanat bölümünün derlemesini üstleniyor.