Thursday, April 08, 2004

Konferans ve Kitap Tanıtımı:"Gelecek Documenta'nın Küratörü Bir Sanatçı Olmalı"

Katılımcılar: Daniel Buren, Alex Farquharson, Jens Hoffmann, Christoph Keller, Vasıf Kortun, Hans Ulrich Obrist, Serkan Özkaya, Martha Rosler, Natascha Sadr Haghighian, Tino Seghal, Dorothea von Hantelmann, Anton Vidokle.

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi,
5 yılda bir Almanya'nın Kassel kentinde düzenlenen büyük ölçekli ve prestijli bir sanat sergisi Documenta'nın küratörlüğü konusunda internette başlatılan "Gelecek Documenta'nın Küratörü Bir Sanatçı Olmalı" konulu tartışmaya ev sahipliği yaptı. 8-9 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen tartışmaya, güncel sanat konusunda dünyanın önde gelen yabancı küratörleri, yönetmenleri ve sanatçıları katıldı. Tartışma, Fransız Kültür Merkezi, Alman Kültür Merkezi ve The British Council destekleriyle, İngilizce olarak gerçekleştirildi.

"Gelecek Documenta'nın Küratörü Bir Sanatçı Olmalı" projesi, küratör Jens Hoffmann'ın önerisi ve internetteki güncel sanat platformu e-flux'ın daveti üzerine, 2003 yılının Temmuz ayında başladı. Proje, tüm dünyadan 30 sanatçının katılımıyla Temmuz 2003-Şubat 2004 tarihleri arasında
www.e-flux.com
internet sitesinde şekillendi. Sanatçıların konu hakkındaki yorumları e-flux'ta yayınlandı. Siteyi ziyaret edenlerin de konuyla ilgili düşüncelerini yollayarak projeye dahil olmaları sağlandı. Sanal ortamda oluşan projenin son ayağını oluşturan "Gelecek Documenta'nın Küratörü Bir Sanatçı Olmalı" başlıklı tartışma, gruptan bazı sanatçıların da katılımıyla Platform'da sonlandı. Frankfurt'taki Revolver-Archiv für aktuelle Kunst işbirliğiyle Nisan ayında yayınlanacak "Gelecek Documenta'nın Küratörü Bir Sanatçı Olmalı" kitabının uluslararası tanıtımı da tartışmayla eşzamanlı olarak Platform'da yapıldı.

"Gelecek Documenta'nın Küratörü Bir Sanatçı Olmalı" Tartışması

Sanatçılar sergi yapımcılarının alanını kullanmaya başlarsa ya da Documenta gibi büyük ölçekli ve prestijli bir sergi için kavram oluşturmaları istenirse ne olur? Bu ve bunun gibi önermeler, "Gelecek Documenta'nın Küratörü Bir Sanatçı Olmalı" tartışmasında cevap aranacak sorulardan bazıları. Bir istek ya da talepten öte bir araştırma konusu olan proje, Documenta sergilerinin eleştirisini yapmaktan çok, kışkırıtıcı bir biçimde, sanatçıların küratörlükle olan ilişkilerini araştıracak. Projenin gerçekleştirilmesi için İstanbul'a davet edilen kalabalık sanatçı grubu, küratörler ve sanatçılar arasındaki ilişkinin niteliğini tarif edecek. Documenta gibi bir sergi için kavram oluşturmaları istenen sanatçılar, projeyi Platform'daki yüzyüze tartışmayla sonlandıracak.

Konferans Programı*:

08.04.2004, Perşembe

18.00 TANITIM KONUŞMASI
Anton Vidokle

18.30 DÜZENLEYİCİ - YAZAR - SANATÇI - YORUMCU
Daniel Buren, Alex Farquharson, Natascha Sadr Haghighian, Tino Sehgal

20.00 AÇIK OTURUM

21.00 KİTAP TANITIMI

09.04.2004, Cuma

10.30 MODERNİZM SONRASI ENTERNASYONALİZM NEDİR?
Jens Hoffmann, Vasif Kortun, Martha Rosler

12.30 KAHVE MOLASI

14.00 SANATÇI - YAZAR - YORUMCU - DÜZENLEYİCİ
Dorothea von Hantelmann, Hans Ulrich Obrist, Serkan Özkaya

15.00 AÇIK OTURUM