Thursday, February 26, 2004

Konferans: David Bade

26 Şubat 2004


Platform'un, Türk ve dünya sanatçıları arasında önemli bağlar kurulmasını sağlayan İstanbul Misafirleri Programı'nın (İMP) konuğu David Bade, işlerini ve yeni projelerini anlatacağı bir konferans verdi. Farklı kültürlerden sanatçılara İstanbul'u tanıma, İstanbul'da işler üretme fırsatı sunan İMP kapsamında Eylül ayından bu yana FONDS BKVB'nin (Hollanda Görsel Sanatlar, Tasarım ve Mimari Vakfı) desteğiyle İstanbul'da çalışmalarını sürdüren Hollandalı sanatçı Bade, büyük ölçekli enstalasyonlarıyla tanınıyor.

David Bade, 1993 yılında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan ve Rijksakademie van beeldende kunsten (Hollanda) tarafından organize edilen "Prix de Rome" ödülünü kazandı. Hollanda, Belçika, Yeni Zelanda, Fransa, İtalya, Japonya'da sergiler açtı ve grup sergilerine katıldı. Bade'nin gerçekleştirdiği projeler arasında çocuk ve yaşlıların birlikte katıldığı atölye çalışması (Rotterdam, 2001), geçtiğimiz sene HFK Bremen (Almanya) ve Villa Arson Nice (Fransa) ilkokullarının öğrencileriyle gerçekleştirdiği duvar resmi projeleri bulunuyor. David Bade halen Almanya'da bulunan Hochschule für Künste'de ders veriyor.

Sanatçı işleriyle ilgili olarak "Bence sanatım izleyiciyi olduğu kadar beni de şaşırtmalı. Sanat izleyenle direkt olarak ilişki kurabilmeli, sadece entelektüel geçinenleri cezbetmemeli, herkesi üzerinde düşünmeye itmeli. Provokasyon gibi ucuz yöntemlere ihtiyaç duymadan eleştirmeli. Sadece verilen mekanla yetinmeyip, içeriğini farklılaştırarak yeni bir mekana dönüştürmeli. Sizi rahatlatmalı, güldürmeli, farklılaştırmalı. Tabii ki bunların hepsini gerçekleştirmek imkansız, ama yine de bunlar peşinden koştuğum idealler. Galerileri, müzeleri, sanatçı mekanlarını kullanarak, çocuklarla, gençlerle ve yaşlılarla atölye çalışmaları gerçekleştirerek amacıma ulaşmaya çalışıyorum." diyor.

İstanbul Misafirleri Programı

İstanbul Misafirleri Programı, güncel sanatlarla ilgilenen uluslararası görsel sanatçıların, eleştirmenlerin ve küratörlerin İstanbul'da çalışmasını sağlıyor. Kütüphanesi ve sanatçı arşiviyle konuklara destek veren Platform, özel olarak hazırlanan üç stüdyo, depolar ve teknik ekipmanlarla konuklara tam donanımlı çalışma ortamı sunuyor. Katılımcıların, Türkiye'deki güncel sanat hakkında bilgi sahibi olmalarını hedefleyen program kapsamında Platform'da misafir edilen konuklar, Platform ekibinin desteğiyle tartışma ortamlarına, sanatçılarla ve üniversitelerle yürütülen ortak atölye çalışmalarına ve açık stüdyo etkinliklerine katılıyor.