Thursday, July 10, 2003

Sergi: Mekan Yaratmak

10 Temmuz-7 Ağustos 2003


Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Temmuz ayında "Mekan Yaratmak" adlı sergiye ev sahipliği yaptı. Sergide, Türkiye'den Can Altay, İngiltere'den Nick Relph ve Oliver Payne, Güney Afrika'dan Robin Rhode ve İsviçre'den PAC sanatçı grubunun işleri yer aldı. 10 Temmuz'dan 7 Ağustos'a kadar izlenen sergi, Fransız düşünür Michel Foucault'un "denetim altına alınmış toplum" teorisine ya da kitlelerce kabul gören siyasi görüşlere alternatif "kaçamaklar" öneriyordu.

"Mekan Yaratmak", sürekli kendini yenileyen, yaşayan açık bir sergi yapısında tasarlandı. Bu yapı içinde performanslar, video gösterimleri ve enstalasyonlar yapılıyor, graffiti ya da kay kay gibi farklı kent pratikleri sergi mekanına taşındı. İstanbul'un canlı ve enerjik sokak yaşamına performanslar ve müdahalelerle sızmayı planlayan PAC sanatçılarının yaptığı etkinliklerin dokümantasyonu da sergi alanında izlendi.

İsviçre ve İngiliz Konsoloslukları ile Pro Helvetia, İsviçre'nin destek verdiği sergide Can Altay, Ankara'da iş muhitleri ile oturmaya ayrılmış bölgeler arasında oluşan mini-bar kültürü üzerine yaptığı çalışmaları, Robin Rhode platform için yapacağı duvar çizimini ve daha önceden gerçekleştirdiği eserlerin videolarını sundu. Nick Relph ve Oliver Payne'in videoları sergi boyunca projeksiyondan sundu.

Bilinmeyen Kentte Mekan Nasıl Yaratılır?

"Mekan Yaratmak" sergisi kapsamında 8 Temmuz Salı günü saat 19:00'da Londra Bartlett School of Architecture University College'ın yöneticisi, Kent Kültürü ve Mimari Bölümü Profesörü Iain Borden, "Bilinmeyen Kentte Mekan Yaratmak" başlıklı bir konferans verdi.