Thursday, May 28, 2009

Yeni bir “misafir programı” sunumu

Platform Garanti, British Council’ın “Creative Collaboration” programı dahilinde, yeni bir misafir programı başlatmak üzere ödüllendirildi. Yeni program, Güneydoğu Avrupa ile Güney ve Doğu Akdeniz bölgelerinden sanatçıların, küratörlerin ve yazarların dolaşımını destekleyecek.
Program, proje ortağı kurumların temsilcilerinin katılımıyla, 30 Mayıs 2009 Cumartesi günü saat 17:00’de, DEPO’da tanıtılacak. Etkinlik dahilinde, kurumların misafir programları anlatılacak, Accented projesiyle ilgili kısa sunumlar gerçekleştirilecek.

Accented (Aksanlı) isimli yeni program, Platform Garanti, Vector Association (Yaşi, Romanya), Ashkal Alwan (Beyrut, Lübnan), Townhouse Gallery (Kahire, Mısır), Delfina Foundation (Londra, İngiltere) ve Spike Island (Bristol, İngiltere) ortaklıklığıyla yürütülecek. 6 kurum tarafından yapılan duyuruyu yanıtlayan adaylar arasından, kurum temsilcileri ve bir bağımsız küratör tarafından oluşturulan jürinin seçimiyle, 2009'da toplam 10 sanat profesyoneli bu kurumlarda ikişer ay ağırlanacak. 2010 yılında da devam edecek programın sonunda, bir yayın ve sergi projesi tasarlanacak. Accented programı dahilinde toplam 20 katılımcıya, bu kurumların bulunduğu kentlerde yaşama ve çalışma olanağı sağlanacak.

Proje; İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan-Karadağ, Kosova, Bosna Hersek, Hırvatistan, Kıbrıs, Lübnan, Suriye, Mısır, Filistin, Irak, İran, İsrail, Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Körfez Ülkeleri ve Ürdün’den sanatçı, küratörler ve yazarlara açık olacak.

Berlin duvarının çöküşünün ardından Batı Avrupa sanat kurumlarının, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinden sanatçıların katılımlarıyla düzenlediği sergiler, 11 Eylül’ün ardından Güneydoğu Akdeniz ülkelerine yoğunlaştı. Özellikle sanat üretiminin ve sanatçı dolaşımının önündeki zorluklar; bu bölgelerdeki kamusal desteğin son derecede sınırlı olması; üretimi karşılayabilecek kurumsal yapılanmanın yetersizliği; bölgedeki sanatçıların çoğunlukla, Batı Avrupa projelerinde birbiriyle karşılaşmalarına neden oluyor. Oysa, paylaşılan kültürel geçmişler, benzer koşullar ve kümelenmeler, bölgedeki sanat kurumlarının kendi girişimleriyle, kendi belirledikleri önceliklerin tartışılması ihtiyacına işaret ediyor. British Council’ın bu hassasiyetlere önem veren “Creative Collaboration” programı, İngiltere ve Güneydoğu Avrupadaki ülkeler ve Güneydoğu Akdeniz arasında bölgesel ilişkilerin ve dolaşımın geliştirilmesine önemli bir destek sağlıyor.

No comments: