Friday, October 17, 2008

“Disiplinlerötesi” Konferans Dizisi -5: George Legrady

Veri Görselleştirmeleri Aracılığıyla Estetik ve Kültürel Bakış Açıları

12 Kasım, Çarşamba, 19:30

Yıldız Teknik Üniversitesi, Yıldız Kampusü, Oditoryum
Konferans İngilizce’dir, simultane çeviri vardır.

Garanti Galeri ve Platform Garanti’nin ortaklaşa düzenlediği “Disiplinlerötesi” konferans dizisi George Legrady ile devam ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İnteraktif Medya Tasarımı Anabilim Dalı işbirliği içinde 12 Kasım Çarşamba günü saat 19:30’da YTÜ Oditoryum’unda gerçekleştirilecek konferansın başlığı Veri Görselleştirmeleri Aracılığıyla Estetik ve Kültürel Bakış Açıları.

Sunum, sanatçının Centre Pompidou’da yer alan “Pockets Full of Memories” (Anı Dolu Cepler), Seattle Merkez Kütüphanesi için hazırladığı kamusal sanat projesi “Making Visible the Invisible (Görünmezi Görünür Kılmak) ve Washington Ulusal Bilimler Akademisi’nde sergilenen Cell Tango (Global Collaborative Visual Mapping Archive) görsel arşiv çalışmaları gibi örneklerle veri örgütleme ile görselleştirmenin kesişiminin izlerini sürecek. Bu projeler verileri dinamik bir biçimde örgütleyen özel tasarlanmış bir yazılım aracılığıyla üretilen görselleştirmelerden meydana gelmektedir.

“Enformasyonu harekete geçirmek bilgi inşa etmektir. Dinamik biçimde üretilmiş verilerin topluca işlenmesi, görselleştirme üzerinden ortaya çıkan sonuç ürünlerle birlikte çoğunlukla Bilgisayar Bilimi, Sosyal Bilimler, İstatistik ve Enformasyon Bilimleri ile birlikte anılan metodolojileri kullanan bir çeşit sanatsal deneyime izin vermektedir. Kaliforniya Üniversitesi Medya, Sanat ve Teknoloji Programı Deneysel Görselleştirme Laboratuarı veri görselleştirmesi alanındaki araştırma ve üretimlerinde bu konuyu ele alıyor. 2005 yılından beri Seattle Merkez Kütüphanesi’nden ödünç alınan kitap, film ve müzik albümü isimlerinden oluşan ve saatbaşı düzenlenen veriler sürekli bir akım halinde ayrıştırılıyor ve görselleştiriliyor. Bu veri akışı toplumun ilgi alanlarını tarafsız olarak ortaya koyarak, verinin “kendi adına konuşmasına” olanak sağlıyor.”
George Legrady

George Legrady: Kaliforniya Üniversitesi (Santa Barbara) Medya, Sanat ve Teknoloji Doktora programında İnteraktif Medya profesörüdür. 1980’lerde sanatsal çalışmalarını bilgisayar süreçleri ile birleştiren ilk kuşak sanatçılardandır. 1990’lı yılların başındaki ödüllü işleri “Anecdoted Archive from the Cold War” (Soğuk Savaştan Anekdotlar Arşivi, 1993), “Slippery Traces” (Kaygan İzler, 1995), “Sensing Speaking Space” (Hisseden Konuşan Mekan, 2002), “Pockets Full of Memories” (2001-2007) ve Seattle Halk Kütüphanesi’nde NASA ve CEB ortaklığıyla yakın zamanda gerçekleştirdiği veri görselleştirmeleri ile alanında öncü kabul edilmektedir. Sayısal medyanın bir disipline dönüştüğü 1990’ların başındaki ilk evrelerden bu yana, alana olan katkısı kültürel içerik ile veri işleme yöntemini yeni estetik temsiliyet biçimleri ve sosyo-kültürel anlatı deneyimleri yaratma aracı olarak kesiştirmek yönündedir. Sayısal etkileşimli enstelasyonları dünya çapında sergilenmiştir.

No comments: