Monday, March 19, 2007

5 Nisan, 18:30'da Dirk Herzog Sunumu

Pelmeni or Bliny, 2005 [Pelmeni ya da Bliny], DVD, 22 dakika.
İlk güncel sanat bienali 1895'de Venedik'te gercekleşti. Son on yılda kıtalararası sanat olaylarında küresel ölçekte belirgin bir patlama görüldü.Havana, Sao Paulo, Johannesburg, Dakar, Istanbul, Gwangju, Yokohama ya da Seoul; bugünlerde dünyanın heryerinde bir bienal bulmak mümkün. Yerel konumları küreselleşmiş modernliğin hizmetine sunmak iyi bir yöntem gibi görünüyor.

Kimileri bienalleri neo-liberal ekonomi için uyarıcılar olarak açıklıyor. Kimileriyse bienallere olimpiyat oyunlarına benzer sanatsal bir yarışma gözü ile bakmaya çalışıyor ve sanatsal inceliğin eksikliğinin yasını tutuyorlar. Fakat bienallere katılan herkes kazançlı gibi. İmaj kazanımı muazzam; hem katılanlar hem de düzenleyenler açısından.


İlk güncel sanat bienalini 28 Ocak 2005'de açan Moskova enternasyonel sanat [şirket inc.] haritasında en rağbet gören yerlerden biriydi. Pelmeni ya da Bliny bunu belgeliyor, bu olayı oluşturan parçaları
sorguluyor ve herkesin kazandığı bir durumun boyutlarını inceliyor.
Bu iş 7. Sharjah Bienali tarafından desteklenmiştir.


Multidudes*, 2007
Multidudes bir sanat projesinin, onu düzenleyenlerin ve çevresinin portresidir. Bu video Boris Groys, Anton Vidokle, Martha Rossler, Liam Gillick,Tirdad Zolghadr, Diedrich Diedrichsen, Anselm Franke, Vasif Kortun ve Maria Lind ile, UnitedNationsPlaza'nın açılışının ardından Berlin'de hazırlanmıştır.


Multidudes başlığı hakkında:
Sanatçı Dirk Herzog Multidudes videosunun çekiminden kısa bir süre sonra Taz adlı Alman gazetesinde gördüğü; multitudes'un multidudes olarak yazılmasından doğan yazım hatasını düzeltmesinde gazetenin multitude'un kelime anlamını açıklama biçiminden etkilenerek videosuna bu başlığı vermiştir. Gazete "multitudes"un son yıllarda sol söylemde çok kullanılan kelimeler arasında yer aldığını belirterek, anlamını farklı iş kollarında ve konumlarında kişilerden oluşan bir çeşit network olarak tanımlamıştır. Herzog, gazeteyi okuduğunda yanlışlığı yapan kişinin belki de Big Lebowski filmini çok izlemesi nedeni ile, dude* ve dude-ism'i düşünerek bu yazım hatasını yapmış olabileceği kanaatine varmıştır.

Herzog, Arco'daki The Madrid Trial [Madrid Mahkemesi] için gönderdiği basın açıklamasının basılı halinde video'nun adı olan Multidudes kelimesinin yine Multitudes olarak düzeltildiğini gördü.

multidudes: çoklu ahbaplar

dude: ahbap