Friday, January 12, 2001

Sergi: Haluk Akakçe/Hiç



12 Ocak 2001-23 Nisan 2002

Güncel sanatın önde gelen isimlerinden Haluk Akakçe'nin, "hiç" adlı sergisi, Garanti Bankası Kültür Sanat Projeleri kapsamında İstanbul izleyicisini güncel sanatla buluşturan sergi mekanı ve araştırma merkezi Platform, Haluk Akakçe'nin bireyin toplum ve mekanla ilişkisini konu alan "hiç" adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Halen New York'ta yaşayan sanatçı, 11 Eylül olaylarından yola çıkarak tasarladığı düzenlemede, Platform'un duvarlarına çizdiği "içinde yürünebilen resmi"ni (walk-in painting) ve iki video çalışmasını sergiliyor. Akakçe'nin, ilk kez Platform'da izleyiciyle buluşan sergisinde, telekomünikasyon teknolojisindeki gelişmeler sonucunda, dünyayı sadece ekrandan izleyen bireyin, mekana nasıl yabancılaştığı anlatılıyor.

"Giriş" ve "oda" olmak üzere iki bölümden oluşan sergide, renkli ve aydınlık "giriş"ten sonra, ışığın ve rengin azaldığı, siyah ve beyazın hakim olduğu "oda"ya geçiliyor. Sergide, sanatçının Still Life (Ölü Doğa) ve Delicate Balance (Hassas Denge) adlı video çalışmaları izlenebiliyor.

Televizyon stüdyolarındaki çekimler sırasında, beklenmedik durumları izlemek amacıyla kullanılan 4. kamera tarafından kaydedilen mekan ve doğa görüntülerinden oluşan "Ölü Doğa"da, bir insanın aynı anda göremeyeceği açılardan, iç ve dış mekan görüntüleri yer alıyor. Akakçe'nin siyah-beyaz soyut çalışması "Hassas Denge"de ise birey ve toplumun karmaşık ilişkisine göndermeler yapılıyor.