Tuesday, April 04, 2006

"Mutena Sohbetler 1: Kim O"

4 mart 2006, Cumartesi
13:00-18:00

Oda Projesi ile birlikte düzenen "Mutena Sohbetler 1: Kim O" projesi
4 mart 2006 saat 13:00-18:00 arası Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nde bir sohbetle başlıyor.

“Mutenalaştırma” İstanbul’da son zamanlarda kentsel alanların özelleştirilmesi, sıhhileştirilmesi ve el değiştirmesi ile ilgilidir.

“Fransız Sokağı sonra simdi de Italyan Sokağı geliyor... Sulukule'de neler oluyor ... Kuzguncuk'ta neler olmustu... "Gentrification"* nasıl yaşanıyor”.

Sosyolog, mimar, tarihçi ve sanatçılardan olusan bir grup ile kentin geçirdiği bu değisim ve sanat ve sanatçıların ve bu değisimdeki yeri, rolü ve bu vesile ile yeni taktikler ve stratejiler tartışılacak.

Katılımcılar:
Korhan Gümüş, Jean Francois Perouse, Vasıf Kortun, Tolga İslam, Funda Dönmez, Ayca İnce, Sibel Yardimci, Pelin Tan, Apartman Projesi, Galata Perform, Selim Birsel ve diğerleri.

*
1964 yılında İngiliz bir sosyolog tarafından üretilen bu terim “Gentrification” düşük kira getiren bir mahallenin, inşaat ve geliştirme projeleriyle, yüksek kira getiren bir bölgeye dönüştürülmesi anlamına gelir. Bu dönüştürme sırasında varlıklı grupların yerleşmesiyle bölgenin demografisi değişir. Oda Projesi bu terimi “mutenalaştırma” olarak Türkçe’de karşılamakta.

No comments: